Snílci prchavých nápadů

» autor: Sinuhet
Když se Jára Cimrman rozhodl, že pronikne ve světě i jako úspěšný podnikatel, pustil se do projektu vybudovat obří sodovkárnu. Místní úřady však pro jeho "geniální" nápad nenašly pochopení a Cimrmana označily jako "snílka prchavých nápadů".
Někdy mám pocit, že i já jsem takovým snílkem. Sny, kteréž překračují hranici reality, rychle vyprchají. A před sny, jež reálné jsou, zase prchám já sám.
Mám za to, že většina lidí celý život před něčím prchá. Před kamarádem, který se ocitnul v zoufalé finanční situaci, před blízkým, jehož navštívila nemoc, kterou nelze vyléčit. Prcháme před vším, co je nám nepříjemné, co ohrožuje naše pohodlí a pevně zavedený standard.
Prcháme před Bohem. On nejvíc ohrožuje naše "já". Považte. Chce po nás, abychom se vzdali všeho. Tolik let jsme se oblékali do různých prchavých oděvů a teď se máme svléknout do naha! Máme obnažit každé temné místečko naší duše a přitom jsme si dali tolik práce, abychom ta místečka pečlivě ukryli. A dařilo se nám to. Nikdo nevěděl o našich nezdravých, či možná zvrácených touhách, o našich závislostech. Důmyslně jsme ukrývali sobectví a kolik námahy nás stálo přetavit lež na pravdu.
Možná máme občas výčitky. A možná, že dokonce někdy upřímně toužíme shodit ze sebe tu uměle vytvořenou svatozář. Většinou však na poslední chvíli couvneme. " Ještě ne, alespoň teď ještě ne! Bože, jsem přece vážený občan! Vzorný pracovník! Snaživý manžel a dobrý otec, co ještě po mě chceš?! Prosím? Abych přestal budovat tu hloupou a bláhovou sodovkárnu, která je Ti jen pro smích?"
Jak jednoduché, ale zároveň složité a bolestné.
A tak navlékám na sebe další kabát, ušitý ze lži. Vypadá velmi hezky, ačkoli je těžký a omezuje v pohybu. Čím dál hůř se mi před Tebou prchá, Bože. Při každém úprku se mi na boty nabaluje víc a víc bahna.
Kdybych Tě tak mohl vtěsnat do svých představ, kdybych mohl s Tebou obchodovat, hokynařit... Byl by ze mne jistě velmi „zbožný muž.“
Tipů: 7
» 25.08.13
» komentářů: 2
» čteno: 1203(12)
» posláno: 0


» 26.08.2013 - 17:59
Napsal jsi svou úvahu pěkně, ze svého pohledu. Nejsem Mirka Dušínová, ale v dost věcech se tím nemůžu souhlasit. Nikdy jsem neprchla před člověkem v nouzi, nebo nebo nemocným. Naopak. Před Bohem? Je-li, pak mi to spočítá a není-li, tak je to jedno, ale bát se ho nebojím. Bojím se, nemoci, nemohoucnosti, o své blízké a svá zvířata, ale není to Bůh čeho bych se bála. Prchám před zlobou, arogancí a lidskou hloupostí, ač sama moc moudrá nejsem :-)). Asi tak.
» 28.08.2013 - 09:54
Erma: No víš, já nemyslel touto úvahou strach z Boha. Spíš jsem se pokusil nějak zavrtat dovnitř. Jakože ne vždy se stavíme čelem. Někdy prostě utečem. Ani ne tak ze zbabělosti, jako spíš proto, že cítíme, že už další závaží neunesem...

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.