Jsme národ básníků?

Jen malé zamyšlení.
» autorka: Erma
Procházela jsem téměř všechny literární weby v naději, že najdu alespoň jeden, kde královnou bude próza. Jakákoliv próza. Nenašla. Troufám si tvrdit, že devadesát pět procent tvorby (čtené lidem Internetovým) na literárních webech, jde na vrub poezii. Tak si říkám proč?

Může za to Internet? Nejen, že lidé přestávají číst knihy, ale ani na Internetu nejsme ochotni, nebo snad schopni přečíst text delší než jedna A4. Prostě asi nejen mě, se na Internetu, čte blbě. Ale zase jsem ochotná, si povídku, pokud zaujme, vytisknout a pak se to čte opravdu lépe. Tento fakt přičítám tomu, že hrob se kvapem blíží, ale mladým odkojeným Internetem, by toto nemělo dělat potíže. Přesto se povídky nečtou, ani ty na pokračování (což je varianta sice schůdná na délku), ale přiznejme si, kdo tyhle seriály čte? Nikdo. Pro prózu nastaly na Internetu špatné časy. Už teď, já autor amatér (i to je nadnesené), se snažím text osekat, co to jde, ať to na A4 nacpu. Trpím jak zvíře a text se mnou.

Naproti tomu báseň, obyčejně pár krátkých slok, člověk přehlédne jediným pohledem, a buď zaujme, nebo ne. Také je tu možnost, že mladí lidé, Internet a básně k sobě patří. Pak by se ovšem měla u nich uchytit i próza. Není tomu tak. Vzpomínám, že každý rozchod, s potenciálním otcem mých dětí, jsem musela zbásnit. Básnit patřilo k mládí. Heroicky, pokud jsem dotyčného poslala k šípku já, tragicky a pateticky, pokud tomu bylo naopak. Nedej bůh, když jsem se zamilovala, to byla díla. Dnes se jim usmívám.

Z toho úžasného množství veršotepců se jich určitě, počítám-li dobře (na počty jsem dobrá), kolem půl procenta stane básníky vydávanými (alespoň jednou za život). Ovšem neuživí to ani je, natož pak rodinu. Tak jedno promile, pak básníky, čtenými a ctěnými národem, píšícími až do pozdního věku. Ani jedněm přibývající léta neuberou na síle výpovědi jejich básní. A to bude dobře.

Hrozím se doby, kdy kniha nebo deset, bude jen na plastovém monitoru čtečky knih. Doby kdy neucítím v ruce hladkost papíru, nebudu obracet stránky, a kdy uložím mezi nepotřebné věci mé záložky knih. Doby, kdy si nekoupím knihu, třeba jen kvůli Bornovým ilustracím. Jak bude vypadat knihkupectví budoucnosti? Jak to bude s prózou? Budeme národem Internetových básníků?
Tipů: 23
» 16.08.13
» komentářů: 22
» čteno: 1044(28)
» posláno: 0


» 16.08.2013 - 18:16
Výborně, mluvíš mi z duše...ST
» 16.08.2013 - 18:24
Díky, ty papírové knížky by mi chyběly.
» 16.08.2013 - 19:02
Neplač milá Ermo, prozaikům neodzvonila hrana, stejně jako neodzvonila papírovým knihám. Stále tu budeme my, co si je s láskou koupíme, přivoníme prolistujeme.
A jestli chceš, nabízím ruku, půjdeme spolu proti proudu veršů nechávajíc za sebou stovky stran románů a povídek. Možná jsem naivní, když věřím, že si své čtenáře najdou. A i pro těch pár čtenářů se mi vyplatí psát :-)
ST
» 16.08.2013 - 19:04
Erma, skvělá úvaha. Otázku, jak budou vypadat knihkupectví budoucnosti si kladu často. Jsem původní profesí knihkupec. Dnes už se tím neživím, ale přece jen mi vrtá hlavou, že se vůbec kknihkupectví uživí ještě dnes.
Celá naše rodina knihy nejen miluje, ale pravidelně kupuje. U nás nastal už dávno problém, kam s nimi. Nedávno jsme uvažovali, že přistavíme do dvora místnost, která by sloužila pouze jako knihovna. Jestli se bude realizovat, bude ihned zaplněna.
K těm básníkům a básním. Do jisté míry pravdu máš, báseň se čte líp než prˇoza, ale zase jak pro koho. Beru to podle sebe, mně čtení nevadí, ať je jakkoliv dlouhé ani na monitoru, pokud mě zaujme prvních třicet vět. /odhad/. Pak čtu dál a i kdyby to už nebylo tak zábavné, dočtu ze zvědavosti. Je to asi individuální.
Nechci psát elaboráty, takže prozaikům i básníkům zdar:-)))
» 16.08.2013 - 19:05
Jo a ST._-))
» 16.08.2013 - 19:55
Já ani nevím. Nějak to neřeším. Píši, co mne napadne. Mám radost, že mě líbá Múza a píši. Ohlasy a tipy mi stačí ke štěstí. Papírové knihy nevymyzí. Tomu nevěřím.
Od leporela pro nejmenší, po Bibli a zákony, bude se pořád tisknout na papír. A stejně tak se najdou lidé(jako já) kteří si knihy koupí.
Jen piš. Ppkud to děláš pro potěšení, je to jen dobře.
A dám ti ST
» 16.08.2013 - 21:01
Souhlasím s tím, že na netu se líp čte kratší text...
prózu jedině knižně... jedině tak má své kouzlo... :) ST
» 16.08.2013 - 22:26
mám ráda knihy na starým dobrým papíru...ale nadmíru toužím po čtečce ...z důvodu úspory místa v kufru na dovolenou:-)..a ohledně čtení..je to asi jak je výše zmáíněno...pokud mne něco zaujme dočtu to...prózu ...báseň...dřív jsem četla asi 20 knížek do měsíce, momentálně s brýlemi tak jednu:-)
» 17.08.2013 - 09:55
Děkuji za vaše komentáře. Je to jen úvaha a částečně i obava, že zmizí papírové knížky. Ale asi to vidím příliš černě. Je fakt, že když tady narazím na delší prózu, tak si ji radši vytisknu. Ale já už jsem taková konzerva konzervativní, jako celá moje rodina. Já kdybych se oběsila na Vánočním stromku, tak mě odříznou až na Tři krále :-). Asi je to i tím, že jsme dříve narození.
» 17.08.2013 - 11:54
Také nevím, kam s nimi. :) Mám okolo sebe velkou sortu, která v životě naposledy přečetla slabikář, nebo povinnou školní četbu a na druhou stranu pár jedinců, kteří knihy bezmezně milují.
V naší knihovně je docela cvrkot a když jsou nějaké ty akce, jako například vyřazování starých titulů, periodik atd. bývají obratem rozebrány, což mne moc těší.
Také občas sleduji lidi v knihkupectvích, někteří z nich rádi porušují pravidla věku, jako třeba i já :) a s chutí zajdou i do sekce pro menší, kde se dají najít kupříkladu hezký poklady ze světa fantasy. Občas poznám, že to nemají pro své ratolesti. :)) Hi hi. :) Myslím, že se nejni za co stydět. :)
» 17.08.2013 - 15:15
Kajuta: Teď jsi mě docela pobavil, připadám si jako pako, když v knihkupectví pátrám v oddělení fantasy :-))). Myslím, že klasiku už mám načtenou, tak teď už jen lit. faktu a vracím se asi do dětství dobrá sci-fi, nebo fantasy, ty mohu vždy. Pratchet, Salvatore, Martin - prostě to číst mohu vždy a nějak se za to nestydím.
» 18.08.2013 - 13:24
souhlasím s tebou, a proto se ve škole snažím mým studentům přes mou chabou tvorbu přiblížit četbu, romány,poezii, předčítám úryvky z Dostojevského, čtu jim romány na pokračování a na konec jsem ráda i za to, že někdo nedává pozor, když vysvětluji filozofii, co je to hmota a čte si pod lavicí. OVŠEM TEN VÝBĚR - SAMÝ BRAK.Ale jsme vděčni i za to.SVĚTLANA
» 18.08.2013 - 17:47
Proza má své "kouzlo" vždy, když si na ni uděláme dost času. Kniha je kniha a některé knihy prostě musím vlastnit. Ale hodně cestuji a kniha se mi už do zavazadla mnohdy ani nevejde. Musím hledat zlatou střední cestu, knihy doma do rukou ve světle lamp a svící a na cesty čtečku.
I já řešil jak zkrátit povídku, aby si ji VŮBEC někdo přečet, už jsem ji i rozdělil a stejně byl výsledek nevalný. Kolik jste v poslední době tady přečetli povídek? No tak s pravdou ven.
Když chci hodnotit soutěže co zde pořádáme, chci, musím přečíst vše, abych byl objektivní, a to už zabere nějakou tu chvilku, jinak ani nehodnotím.
A tak je to se vším, máme málo času - kvůli práci, kvůli cestování, kvůli internetu. Jen nazapomente, že teď jsme také na internetu a jen díky němu mužeme svá díla sdílet.
A koukejte se nevzdávat, já si rád Vaši prozu přečtu, hned jak najdu chviličku :-D
» 18.08.2013 - 21:22
kasparoza: víš já to nemyslím nijak tragicky, jen jsem se zamyslela. Já tady taky nemohu číst dílka na pokračování, jako se nedívám v TV na seriály. když mě něco zaujme, tak jedu třeba do rána, ale musím dočíst. Ale tady čekat na to jak to skončí neumím. Když mě to moc zaujme, tak si to vytisknu a pak napíši komentář. I dlouhá povídky, když zaujme mi nevadí, ale čekání na pokračování ano. Ale myslím, že nebude tak zle. A navíc internet je medium hlavně pro mladé a k těm básně patří. Já kdysi také básnila :-))).
To víš, že to nevzdám, občas taky potřebuji víc než dvě A4 :-). Děkuji za komentář.
» 18.08.2013 - 21:27
svetlana astachova: Obdivuji dnes každého kantora v této zemi. Musí to být hodně náročné povolání bojovat se studenty. Já nevím, ale my jsme asi byli lepší v tom, že kdybych si stěžovala na kantora doma, tak dostanu nářez, protože pan učitel měl vždycky pravdu. To se asi dnes moc nenosí. Tak pevné nervy ti přeji.
» 22.08.2013 - 11:31
Myslím, že rovnováha mezi poezií a prózou existuje. Vydavatelé vydávající domací autory jsou zavaleni miliony rukopisů. Já sám občas pověsím na Libres nějakou básničku, ale doma jsem v próze (1 scifi vydaná, 1 fantasy nabízená) a takových se možná skrývá za internetovými poety mnoho. Prózu bych ovšem na internetu číst nedokázal. Jednak čtu spíš romány než povídky a hlavně čas mám zejména v dopravních prostředcích. Pokud už čtu doma musím se po něčem válet a nechci strnule zíral do monitoru. Čtečku nemám, ale patří jim budoucnost (včetně krásných ilustrací). Přesto mě z toho bolí u srdce. Knihovna obložená svazky Verna nebo Dumase ve zdobených vazbách to je víc než majetek, to je postoj člověka ke světu...
» 22.08.2013 - 13:46
Tak já si myslím, a nemusí to být nutně pravda, že poezie k mládí patří. Navíc internet nepřeje dlouhým povídkám, ani románům na pokračování. Takže prezentovat svoji tvorbu na netu básní dává naději, že bude čtena. V konečném důsledku stejně 95% básní, ne-li více, nikdy nebude vydána na papíře, ale asi každý poeta v duchu počítá s tím, že tomu bude naopak. Co se prózy týká, tak asi nejúnosnější pro publikování na net jsou úvahy a fejetony a snad i krátké povídky. Takže ať již vědomě, či nevědomě pokud píšeme pro net, tak tomu přizpůsobujeme i délku textu. Na jednu stranu je to dobře, naučí nás to psát úsporně, na druhou stranu je to svazující. Navíc si myslím, že každý z těch, který preferuje prózu má doma v šuplíku nějaký ten román. A máš pravdu, že knihovna, kde jsou ještě i knihy po našich předcích, je prostě víc než majetek. Krásné vazby, ilustrace je něco co sebelepší čtečka nenahradí. Čtečky, které ti i text přečtou, to už mi hlava nebere. Ale je pravda, že jsem znala Šemíka jako hříbě, tak spoustu dnešních věcí nechápu. Děkuji za komentář.
» 27.08.2013 - 17:42
Mám rád knihy, čtečku, noviny i časopisy. Ještě raději však žiju. Jak to mají ostatní nevím jistě. Nabídka je veliká. To i ceny. Tak chodím do knihovny. Nebo sem. Rozdíl v tom nevidím. Dobrých básní je dle mého názoru poskrovnu. Jenže já sem rocker. Motorkář. Moje názory jsou tedy ovlivněny i tímto. T za pravdivost
» 27.08.2013 - 18:29
umělec2: Tak kdo nežije rád? Tak sebevrah asi ne :-). Je fakt, že ceny knížek jsou nehorázné, možná je to i tím, že jsme tak prťavej národ, to je literatura blbě vydává. Navíc mám docela ráda fantasy a se mi zase nechce kupovat 12 dílů, třeba Salvarora, tak si to jdu půjčit. Rocker a motorkář se s literaturou nevylučují, ale určitě máš svůj vlastní pohled na svět, to ostatně většina z nás. Jde jen o to najít společné téma, respekt k názorům druhých. To dost lidí neumí. Díky za komentář.
» 04.09.2013 - 14:31
.
tak dávám své slovo do souhlasu, ale vývoj člověk nezastaví a je tomu tak dobře, protože by to byl asi konec světa...sama si nedovedu představit, že by skončilo to zvláštní chvění a vůně, kterou kniha láká k přečtení...a když k srdci přiroste, jak lahodné se je k ní vracet...všimli jste si někdo, jak pustý a neútulný byt je bez knih???
:)
» 04.09.2013 - 17:56
Lota: Byt bez knížek si představit nedovedu, taky ne večer v pelíšku s knížkou, když se mi nějaká nová dostane do pazour :-)). Mám ráda i hezké ilustrace, a vůbec knihy na kterých si dal nakladatel záležet. Asi už jsem stará, ale na čtečky si nezvyknu a snad ani nebudu muset, jsem prostě konzerva. Děkuji za komentář.
» 05.09.2013 - 17:41
Milá Ermo, naivně jsem si myslela, že když si pořídím Kindla, přestanu utrácet za tištěné knihy (jsem chudý student a co si budeme povídat, dnes to není zrovna nejlevnější záležitost. Díky bohu za antikvariáty. Stejně staré a osahané knihy mají větší kouzlo, než ty nové). Dopadlo to tak, že ho používám jen na cesty. Knihy se mi hromadí všude po bytě a opravdu netuším, kam s nimi. Byla jsem u známých, kteří neměli doma jedinou knihu. Jak řekla Lota, bylo to tam pusté a neútulné. K básním - ty publikuji na internet, prózu schovávám naivně v šuplících a doufám, že mi třeba jednou i vyjde :-)

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.