Příjmy politiků.

ncd
» autor: Siorak
Člověk si zvykne snad na všechno.

Představte si, že zaměstnáváte někoho v soukromé firmě. Má určitý vliv a tak může vybírat subdodavatele. Potud vše normální.

Ale teď si vemte, že bude brát od subdodavatelů provize. Znamená to, že nevybere toho nejvhodnějšího, ale toho, kdo dá víc. Všichni cítíme, že tu něco nehraje. Každý z nás si řekne, být majitelem firmy, tak tohle nedovolím, ohlídám si to.

Ale my jsme majiteli firmy. Ta se jmenuje stát a platíme si své zastupitele. Opravdu si myslíte, že je v pořádku, když berou jakékoliv provize? Ono to totiž tak vypadá, všichni to víme a říkáme si, že se s tím nedá nic dělat.

Jenže to není jediná stránka problému. Ten dotyčný nejen, že uzavírá nevýhodné zakázky, ale navíc vás okrádá. Platí vašim vybraným zaměstnancům neuměrné mzdy a dává jim vysoké odměny, ačkoli vaše firma zrovna moc neprosperuje. Ti mu za to poskytují různé protislužby, pokud mu vůbec nedávají část onoho platu.Do očí vám řekne, že dřou jako koně. V pohodě?

Představte si, že všichni zaměstnanci mají od firmy byt a za ten platí. Podle lokality, metráže, atd. Jenže onen vykuk obsadil ty nejlepší, nasáčkoval si do nich svou rodinu a platí nejmíň. Tak je to i se službami státu a daněmi, pokud to někomu nedošlo.

Nějak jsme se propracovali do stavu, kdy morálka je sprosté slovo.

Zastupovat občany v řízení státu je čest. Tedy měla by být. Spojovat ji s příliš vysokým platem a všelijakými slevami, slevičkami, daňovými úlevami a „náhradami“, které jsou politikovi rovnou do kapsy je nemravnost. Jak můžete věřit politikovi, který zkonzumuje každou korunu náhrad a všichni vědí, že je použil pro soukromé účely? Nazvěme to pravým jménem – není to ubohý zlodějíček?

Pak tu máme „přivýdělky“. Každý člen parlamentu by rád byl v nějaké komisi. Aby posloužil dobré věci? Ne, dobře se to platí. Ale, ale, copak nevydělávají dost na to, aby zvládali víc, než pospávat v lavicích a odkývat hlasování podle partajních not? Za to peníze navíc? Co třeba když vás přijmou ve své kanceláři jako voliče? Mohli by brát 500 za návštěvu, ne?

A to nejlepší. Dozorčí rady. To je teprv žrádlo. Tam se točí prachy. Sedí tam zaměstnanec státu, co hájí zájmy státu a je dobře placen státem. Ale přece to nebude dělat zdarma? Taky máte ve firmě občas povinnost hájit její zájmy v jednání s jinými firmami nebo lidmi? Řekněte si šéfovi o prémii za každé jednání. Nevadí, když to prospíte. Jste tam, to se počítá.

Když se nad tím zamyslím, tak případů, kdy nás naši zaměstnanci okrádají jsou tisíce, tohle je jen malý vzorek. My se dokonce ani nesmíme zeptat, kolik svým zaměstnancům platíme a co vlastně pro nás udělali. Ještě bychom se dozvěděli i to, co udělali proti nám.

Ale můžeme být klidní. Prý dřou, jako koně. Možná mají o koňský žaludek, tak jim tu skývu přejme. Ještě by někdo mohl říct, že jim závidíme.
Tipů: 23
» 12.08.13
» komentářů: 12
» čteno: 1018(25)
» posláno: 0


» 12.08.2013 - 21:35
na to napíšu jen ... tečky
neb by kapacita serveru nestačila;-)

a to k smíchu není.

ostatnějakovkterémkolivstátě
» 12.08.2013 - 21:54
jsem prosta závisti, ale spravedlivý hněv nemohu umlčet...
» 13.08.2013 - 12:23
:) ST
» 13.08.2013 - 12:50
Co dodat? Já už rezignovala. ST
» 14.08.2013 - 08:08
je to hyenismus ...
» 14.08.2013 - 11:43
Ano nějak se posunuly hranice normálna a tak navrhuji s nimi učinit to co s koněm, který nedřel dle našich představ, šup s nimi do salámu. Když může být koňský salám, nechť je i poslanecký a pro lepší zítřky nechť ho noví poslanci a senátoři dostávají zdarma k svačině, aby měli na očích, jak dopadnou když stát nedopadne...
» 15.08.2013 - 18:56
Je to velmi zlé a mám obavy, že se z toho už nikdy nevyhrabeme. Pokud bude nastavena demokracie, tak ne. Za socialismu politici dostávali max. trojnásobky průměrného platu obyčejných zaměstnanců. A dnes?
» 18.08.2013 - 16:19
krizekkk
ST
» 24.08.2013 - 22:31
Spravedlnost je hluchá a slepá, věřím však že Boží mlýny melou a těm se nevyhnou ti co kradli, podváděli a škodili nám všem i krásné zemičče ve které žijeme. SP a večerní pozdrav ať k tobě doletí.
» 05.09.2013 - 18:23
ano, je to přesně tak... jen u těch dozorčích rad: je hezká iluze, že tam zaměstnanci státu opravdu sedí; členové dozorčích rad se velice často na jednání ani nedostavují, maximálně přijde jejich pověřený zástupce, se kterým se naprosto nic dohodnout nedá... ono je totiž těžké dostavit se, pokud je někdo členem osmi dozorčích rad od Plzně až po Ostravu a v den jejich zasedání zároveň úřaduje v poslanecké sněmovně, v senátu, nebo dělá jinou "hlavní" činnost... nehledě k tomu, že z Prahy je vždy jakýmkoli směrem dál než do Prahy
» 17.07.2014 - 16:35
a moje tažení za obrodu fejetonu pokračuje: Fejeton (z franc. feuilleton respektive feuille [fœj] = lístek), či též poznámka pod čarou, v češtině také tzv. podčárník, je specifický publicistický žánr, obvykle používaný v tisku jako protějšek k hlavním článkům. Vtipně zpracovává zdánlivě nevýznamné, ale zajímavé téma a ukazuje všední věci v novém světle, přičemž je autor hodně subjektivní a vychází z vlastních zážitků.

Pojem fejeton je žánrovým označením pro nový literárně publicistický útvar, který vznikl a rozvinul se na místě novinových fejetonů jako méně rozsáhlý článek, či spíše krátký komentář typický silným subjektivním nádechem a lehkou stylistickou formou, zaměřený na aktuální společenské nebo kulturní téma, často o několika volně spojených tématech. Napsán je lehkým zábavným slohem, mnohdy satiricky komentující či ironizující trefně vybrané dobové události. Častá je nadsázka, humorné postřehy nebo hyperbola. Typický humor obsahuje i užívání prostředků komiky, jazykové hry a hry se slovy či užití knižních tvarů. Autor se většinou soustředí na jeden fakt, využívá sarkasmu, fejeton by měl být gradován do pointy a obsahovat nové, nečekané pohledy na věc a vést čtenáře k zamyšlení nad tématem (proto často obsahuje nezodpovězené otázky).
» 18.07.2014 - 00:07
Chiquitat: To je fajn. Uvažuji teď, zda ten článeček splňuje všechna kritéria. :-) Snad aspoň částečně.

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
Předchozí: Život | Následující: Rozcvička v éře informatiky
« jméno
« heslo
» Registrace
» Zapomenuté heslo?
online
jaroušek [1]
narozeniny
Gándhí [8]


© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.