Úsvit

Skutečná historická událost. Jeden muž, který nechtěl, ale musel. Lze ospravedlnit nedostatek odvahy? Co zvítězí, velení, nebo morálka? Jeden důstojník ve dvou stech slovech. Tímto střípkem se souboru Indiánské miniatury se představuji na webu Libres. Za veškeré ohlasy děkuji.
» autorka: Máta
Slunce. Úsvit se koupal v rudé. Úsvit ještě zrudne.
Muž na koni se rozhlédl. Vojáci byli připraveni a první paprsky se smekly po hlavních karabin, srsti koní, po bílých stanech v údolí. Napětí zahustilo vzduch do tvrdosti olova, svíralo mu útroby a bránilo se nadechnout. Polkl.
Kruci, nechtěl tady být! Bylo to špatně! Všechno, co teď dělal, bylo špatně! Co tu vlastně dělá?! Musí. Je to povinnost! Je voják, za neuposlechnutí...
Ticho explodovalo hlaholem trubek, rozkazy, výstřely, rachotem děl. Vojáci pobízeli koně. Mnozí byli opilí, stěží se udrželi v sedlech.
Krucinál! Stiskl zuby. Dohodli se, že útočit nebudou! Že se budou jen bránit. Nebylo se čemu bránit! Tábor se násilně probouzel do krvavého úsvitu.
Jeho kůň byl neklidný, cítil krev a střelný prach. Letmo se ohlédl. Sledoval ho! Plukovník Chivington. Pohledem, který věstil smrt. Oprátku. Zapráskaný rudoši, má kvůli nim strčit hlavu do smyčky?!
Stiskl zuby a v ruce sevřel rukověť šavle. Pomalu tasil. Skřípavý zvuk, jak se ostří sunulo pochvou mu rval ušní bubínky. Pevně zavřel oči a věděl, že právě vykročil do pekla, ale nemohl jinak, do háje, nemohl! Zhluboka se nadechl, hledaje ztracený hlas. Rozkaz zněl jasně.
„PAL!“

29. 11. 1864, masakr u Sand Creek, Colorado, USA
Tipů: 8
» 12.07.13
» komentářů: 14
» čteno: 793(21)
» posláno: 0


» 12.07.2013 - 10:44
žádná válka neospravedlňuje zabíjení...ale bohužel jsme nepoučitelní...ST
» 12.07.2013 - 10:47
la loba: S tím nemohu než souhlasit, děkuji.
» 12.07.2013 - 11:15
Jsem založením pacifista, ....
ale s generalizujícími závěry s humanitárním podtextem mám problém ....

Kdo jsou to vojáci ???
Proč je lidské společenství cvičí, vyzbrojuje a financuje ???
K čemu je lidstvu rolník který nezaseje a nesklidí ...??
... a na co mu tedy komunita koupila nový pluh ... :-)

***- ... podléháme fikci co a jací by jsme chtěli být
ale pokud bude ten predátor a bestie v nás .... budou i vojáci ....
a vojáci nejsou společností primárně určeni k tomu aby rozhodovali podle svého uvážení o tom zda zabíjet ... či se dát zabít ...

*** *** - ... o tom rozhodují delegované autority
/ právě vámi /
a ty také potom udělují za stejnou činnost medaile za statečnost a nebo ... oprátky ... :-((
» 12.07.2013 - 11:17
Historie mapuje lidkou cestu časem. Není to dlouhá a rovná dálnice. Je to cesta plná rzatáček, kamení a překážek. A hlavně křižovatek. Lza na ní i zabloudit. I zemřít..
Tobě ST
» 12.07.2013 - 11:32
žádná válka není spravedlivá ...
ST za dílko, i když se zbraněmi mám problém ...
» 12.07.2013 - 11:35
Válka není fér, vždycky smete i obyčejné lidi, co jim stojí v cestě. Vykácí celej les, místo třísek.
Není spravedlivá.
Na druhou stranu, co když je nějaká hrstka utlačovaná a systematicky vybíjená na ženách a na dětech? Je to fér, nebo nefér, že se bráněj? Některé důsledky z tohoto počinu určitě fér nebudou, opět to zasáhne ty nejchudší a lidi, co s tím nemají nic společnýho. Je to takový požár, co se rychle rozhoří. Jen si tak nahlas přemejšlím. ST
» 12.07.2013 - 12:04
Válka není správná, ale lidská historie je historií válek, umírání. Nelze před nimi zavírat oči. Nelze zavírat oči před nespravedlností. Je naší součástí, stejně jako my ji tvoříme, tak ji máme zakódovanou v sobě.
Historii nelze změnit, ale lze se z ní poučit, najít pokoru... Proto křičím do světa, v koutku duše tiše doufám, že se lidé poučí. Jednou...
Děkuji všem za zastavení, zamyšlení. Velmi si ho vážím.
» 12.07.2013 - 15:47
Války nesnáším a bohužel nikdy neskončí. Jedině snad se zánikem lidstva, protože se vždycky najde nějaký blbec, či skupina blbců, kteří ji vyprovokují...
:-((

Vítej!
» 12.07.2013 - 16:47
VÁLKA JE VŮL
VÍTEJ;-)
» 12.07.2013 - 17:37
krizekkk
Za ST.
» 12.07.2013 - 18:53
Děkuji všem za ohlasy i za ST (ano, konečně jsem pochopila jsem, co ta zkratka znamená, heh, po půl dni dumání, nováček no...) a také za uvítání.
Vím uvedla jsem se trochu "drsně", ale já už jsem prostě taková. Otvírám témata, o kterých se nemluví a jak to zhodnotila jedna moje čtenářka, vrhám do davu hnojůvky a čekám, co to udělá. Děkuji, že nezůstáváte hluší a mlčenliví :-) Je mi ctí.
» 18.07.2013 - 00:17
Nemám ráda války, ani násilí, v nich vždycky bohatnou ti mocní a dobře schovaní a trpí obyčejní smrtelníci ale myslím si že války jsou zbytečné ale budou stále...ach jo.
» 18.07.2013 - 00:22
carodejka: Ano, to asi nikdo z nás, z lidí, kteří známe soucit a lidské hodnoty, kteří si umíme vážit života.
Jsou zbytečné, jen někteří lidé to patrně jinak neumí. Bohužel, ti co mají největší vliv...
Děkuji
» 31.07.2013 - 13:05
.
Člověk jehož inteligence převyšuje všechny tvory, takové nás stvořil Bůh či příroda, kde se stala chyba???
Či je to právě ona dokonalost, abychom se bolestmi zušlechťovali??? Ale mám pocit, že to odnáší nevinnost toho nejvyššího kalibru.
:´(

a zase opakuji: bavíš mě :)

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.