Jak to vidím já

inspirováno podle mne nepřesnou interpretaci Bohyně Kálí v anotaci u díla http://www.libres.cz/dilo/112738-zena-ve-ztracenem-raji/ a následnou diskusii
Myslím si, že až když muž dokáže uctít i Kálí, dokáže milovat celou ženu, ne jenom některé její aspekty. (A aby žena uměla mít ráda samu sebe tak taky tak :-))

Kálí má svůj význam, byla stvořená, aby zabila démony, které nemohl zabít nikdo mužského rodu ani žádný démon. Když dostane bersekr z prolité krve, může ji zastavit jedině Siva.

Existují dvě verze legendy o Kálí, první je, že si Siva lehne mezi mrtvé a když Kálí zběsile tančí nad svými pobitými obětmi opilá krví, tak si taky stoupne na něj a okamžitě rozpozná jeho energii a zastaví se. Druhá verze je, že se Siva promění v malé dítě a začne naříkat, co probudí její mateřství a jde dítě utišit, tudíž přestane běsnit. Ten druhý příběh víc zdůrazňuje, že Kálí je taky Matka.

Označovat některý aspekt ženství jako dobrý a jiné jako zlý je podle mne zavádějící - protože si většina z nás nese několika generační dědictví křesťanství a strach být "zlým".

A lidi – nejen ženy - mají pak problémy se sebepřijetím a sebeúctou, protože uvěřili, že jen když budou dělat to a ono - tak budou mít nějakou hodnotu. (Co se těm co chtějí ovládat masy hodí, udržovat je ve strachu.)

Ale být celistvým podle mne znamená přijmout všechny naše aspekty, ne jen ty "líbívé".

Navíc když odmítáme ty „nelíbivé“ aspekty, neumíme je pak ve vhodnou dobu použít např. při ochraně našich dětí nebo našich hranic.
A i ty „líbivé“ aspekty můžou nadělat hodně škody, když se přeženou. Jistě jste se již setkali s doslova hrozně hodnými lidmi.

Kálí vlastně ničí iluze - může totiž zničit jen to, co je dočasné, nemůže zničit, co je věčné.
Kálí je Bohyně Času a Změny – neboli taky Bohyně Smrti. Každá změna je vlastně smrt něčeho a zrod něčeho jiného a je možná pouze v čase.

Svět je v dokonalé harmonii v každé chvíli - i v té, když se váš soukromý mikrokosmos řítí do zkázy.

Ať uděláte cokoliv - svět pořád zůstane v harmonii a vy každý - vaše hodnota je dána už tím, že vůbec jste. A ne tím, jestli zvládáte své lekce, nebo ne.



A tady pro odlehčení jeden slogan z ulice - obrázek mám z FB.

- - -
Tady něco pro sebepřijetí:

http://ladyloba.blog.cz/1111/vypisky-z-kapitoly-kdo-jsme

Shaina Noll - How Could Anyone
www.youtube.com/watch?v=6mFsV_5fAuU


A tady nějaké další odkazy:
http://ladyloba.blog.cz/0906/jeden-uryvek-ze-zahira-od-p-coelha-
a-dva-o-kali-z-webu


http://svetmysli.net/sm.exe?lng=cz&pg=108


http://www.jogin.cz/Kali-velka-kosmicka-mocnost-casu/


http://www.jogin.cz/Co-je-a-co-neni-tantra/

TEDxGrassValley - Chameli Ardagh - The Fierce face of the Feminine
http://www.youtube.com/watch?v=dcDCXzX_HQA
Tipů: 6
» 24.01.13
» komentářů: 19
» čteno: 1242(23)
» posláno: 0


» 24.01.2013 - 06:19
Můj názor jsem na celou tématiku již napsal. Tak jako žena nemůže vskutku milovat muže opilce, který bije ji i dítě, a rozvádí se s ním, tak také nemůže muž přijmout zlo v ženě - Kálí-Nekálí. Přednášku od paní Chameli Ardagh jsem si vyslechl., a nic nového mi nepřinesla. Zůstávám raději u mého oblíbeného filozofa, který viděl ženu velice pozitivně, právě tak jako lásku mezi mužem a ženou. Možná že se již opakuji, ale to nevadí : "Thy goodness must have some edge to it, else it is none." "Tvá dobrota musí mít nějaké ostří, jinak to není žádná dobrota."(R.W.Emerson, americký filozof, básník a spisovatel 1901-1883) Nehodlám se zabývat názory ženy, která od muže vyžaduje, aby ji přijal se všemi jejími odsouzeníhodnými vlastnostmi a aby ji neomezeně miloval. Nikdo není anděl, či Pámbu. A milá šamanka vyžaduje nemožné.
» 24.01.2013 - 06:45
Ještě něco jsem zapoměl. Romany Šamanky LadyLoby sedm linků, které uvádí, mne naprosto nezajímají. Mám svůj vlastní názor, utvářený životem a zkušenostmi a považuji jej ve svých 72 letech za rozhodnější, než vyčtené názory jiných a a jimi papouškovaných.
» 24.01.2013 - 06:57
asi úhel pohledu..nicméně dala jsem ST...
» 24.01.2013 - 12:51
Jan Maren: Podle mého názoru jestli v komukoliv vidíš zlo, je to jen tvé zrcadlo. Jestli vidíš v ženě něco co odmítáš, odmítáš to i v sobě. Protože v každém z nás jsou obě složky i mužská i ženská. A já neříkám, že musíš vše milovat, říkám uctít, to není totéž.
Asi se rozcházíme i v pojmu milovat - protože podle mne, když se žena rozvádí s mužem, protože bije její děti a je opilec - tak to ještě neznamená, že ho přestala milovat. To jen znamená, že za daných podmínek nemůže s nám žít. Podle mne čím víc se člověk díky zvládnutím lekcím přiblíží k Bohu, tím líp se v něm projeví schopnost milovat bezpodmínečně jako Bůh. Ale dokud nějaká jeho část zůstává v ohraničeném časoprostoru, je nucen zvládat i lekce hranic a časoprostoru a duálního světa.

A klidně si nech svého filozofa - jsou to tvé lekce dle kterých se posouváš a děkuji, že mi ponecháš můj názor. :-)

Ona si Kálí dřív nebo později stejně smlsne i na Tobě - bez ní by jsi se nedožil tak vysokého věku - nebyl by totiž ani čas - ani možnost změny- nic by se nemohlo narodit, nic umřít - bylo by vše mrtvé. :-)

Podle mne i to ostří na tvé dobrotě je aspekt Kálí.

A ještě něco - žádná vlastnost není odsouzeníhodná - vlastnost je jen vlastnost - záleží na použití - k tomu mám oblíbený příklad od jednoho z mých učitelů:
Když svítí Slnko a je horko - je to dobré nebo zlé? I když svítí v kuse 40 dnů ?

A jinak klaním se pane 72 let je moc hezký věk. Jsem ráda, že je tady někdo, kdo nemá vyčtené názory a nepapouškuje názory jiných :-)

Om Shanti
» 24.01.2013 - 13:04
Jan Maren: Jo a ještě něco - Šamanka mi začali lidi říkat, když mi bylo 14,5 let.
» 24.01.2013 - 14:18
Můj názor na tvoje dílo je tak půl na půl, rozhodně nesouhlasím s tímto názorem :Jan Maren: Podle mého názoru jestli v komukoliv vidíš zlo, je to jen tvé zrcadlo. Jestli vidíš v ženě něco co odmítáš, odmítáš to i v sobě.
» 24.01.2013 - 18:43
whiolet: děkuji za názor :-)
» 24.01.2013 - 19:04
:-)) tak názory zajímavé... nepřesvědčil jste mě ani jeden.. pravdu máte každý v něčem a každý v něčem se mýlíte.. ale to už tak bývá... Jsem ráda že se tu nepapouškují názory, že má každý svůj...
Každý v sobě máme dobro i zlo .. :-)) víc se zapojovat nebudu.. raději.. :-))
» 24.01.2013 - 19:35
myšlenka pouhá: děkuji
» 29.01.2013 - 17:24
Romana Šamanka LadyLoba: Juu, to mne zaujalo. Myslím si, že dobro a zlo je relativní. Co někdo osobně vnímá jako zlé, může být pro něj nakonec i přínosné. Proč jsem spad na hubu? Proč se mi děje tohle zlo? A co kdyby nespad? Šel bych ještě dál, kde by byla ještě větší propast. Někdy se nám něco "zlé" děje, aby nás to obrousilo, napravilo, popřípadě varovalo. Myslím si. Takže i "zlo", co si od někoho vysloužíme, má asi nějakou příčinu. Ač mne ta druhá tvář Kálí upřímně děsí, myslím si, že jsou potřeba všechny aspekty k nastolení rovnováhy. Opravdu zajímavý. Názory jsou mé vlastní. Ryze soukromé. Rozhodně jsi mě rozhejbala, autorko. :)
» 29.01.2013 - 18:36
Kajuta: děkuji
» 29.01.2013 - 19:48
Romana Šamanka LadyLoba: Taky kuju, za dílko. Zejtra nahlídnu do těch odkazů, páč přirozená zvědavost mi nedá a určitě si vytvořím nějaký názor. (Nebo malej názorek). :)
» 30.01.2013 - 10:31
Romana Šamanka LadyLoba: možná to je mimo mísu, ale jak dlouho musej lidi meditovat, aby je opustila dualita (dobra a zla) ?
stručně řečeno: ten text je dost nestandartní. Vychází z jiný filozofie, než na kterou jsem zvyklej.
» 31.01.2013 - 22:28
ewon: Podle mého názoru stačí být tady a teď .
Proč si neužívat dualitu tohto světa? - vždyť proto si v tělě abys mohl prožívat - až budeš mimo tělo, budeš i mimo dualitu.
Imho nejlepší je si být vědom celku a zároveň si užívat dualitu. Proč by Bůh tvořil časoprostor, kdyby nechtěl zažít sám sebe v různých jedinečných aspektech?
A pak všechno, co je tady, stvořil Bůh nebo-li Bohyně - tudíž je božské - tudíž jestli existuje zlo, tak je taky božské.
» 31.01.2013 - 23:44
Proč se dějí zlé věci? - Eckhart Tolle (CZ)
http://www.youtube.com/watch?v=0rT-NycTD1c
» 02.06.2013 - 23:52
zdroj FB (preklad kamosky K.K.):
Zajímavý pohled na temnou indickou Bohyni Kálí:
'Kálí je staré jméno mocných tvořivých aspektů Božské Matky které existovaly dávno před tím, než do Indie přišlo Hinduistické/Védické patriarchální náboženství. Dávná náboženství, která uctívala posvátné lůno uznávala dva lunární, či menstruační póly Božské Matky: její bílou (úplňkovou, ovulační) a její rudou/ černou (temnou,menstruační) podobu. Když do Indie přišlo Védické patriarchální náboženství, které se obávalo ženské síly, sexuality a menstruační krve, tyto aspekty ženství byly démonizovány a Kálí byla vylíčena jako bohyně smrti a destrukce. Tato démonizace menstruačního pólu ženství a menstruace samotné proběhla postupně ve většině světa. Proto jsou ďábel a Kálí často vyvedeni v červené barvě, barvě menstruační krve. Ale Kálí byla původně bohyní obnovy, regenerace a tvořivosti,ne smrti a destrukce.

Původní významy slov asociovaných s Kálí jsou voňavé poupě ( joni a krása ženské sexuality), rudá hlína ( krev lůna a život, který z ní povstává), noc a temnota (temné světlo lůna), a Božská Matka. Toto slovo je také spojeno s mocnou sexuální a tvořivou energií, znovuzrozením a obnovou. Je načase, aby byl archetypu Kálí navrácen její pravdivý, milující a životu sloužící význam.'
Azra Bertrand
» 24.01.2014 - 23:32
šamanky miluju ..... ještěr

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
Předchozí: z komentů | Následující: noční inspirace

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.