ŽENA VE ZTRACENÉM RÁJI

Staré hinduistické náboženství, které dnes upadlo ale přežívá dále ve stoupencích tantry jogy, znalo dva aspekty ženy. Uctívalo v každé ženě bohyni všeho Dobra a Mateřství., nebeskou bohyni Šaktí. Znalo však i druhý její aspekt, zběsilou, vše ničíci, nemilosrdnou a bezcitnou bohyni Kalí. Tuto moudrost začne člověk akceptovat až po dlouhých zkušenostech, na sklonku života. Jedno české příslovi praví : „Kam čert nemůže, tam nastrčí bábu.“ Jsou však ženy-nešťastnice, které v sobě projeví bohyni Kalí v poměrně mladém věku. ;+
» autor: Jan Maren
Náhle byla sobecká
jedovatá jak kobra,
prosta vší přízně
prosta všeho dobra.
To její vlastní had,
se v ní ozval svižně,
do úst jí vložil slova,
ta opět zraňující,
ta opět staronová.

Snad každá žena
o nich ví, zná je,
zbavená vší lásky,
vyhnaná zas z ráje,
žije jen pro otázky. .
Tipů: 13
» 22.01.13
» komentářů: 29
» čteno: 1050(19)
» posláno: 0


» 22.01.2013 - 00:35
Patří k sobě odpradávna
dva aspekty
hodná-zrádná
hadí plémě,
milí zlatí
váš život jen obohatí
:-))
» 22.01.2013 - 00:39
Chtěl bych zavést na libres nový znak : :+ Je to znak mlčenlivého smutku. Kdo chce, ať jej použije, třeba k vyjádření nálady, při psaní své básně.
» 22.01.2013 - 00:43
zvířenka: Máš pravdu, děvče ! Ale jden z nich musí trpět- a trvá to dlouho.
» 22.01.2013 - 02:10
Když si žena hraje s hadem,
dobro prchá nejspíš zadem...
» 22.01.2013 - 02:38
ttragelaf
.. žije jen pro otázky.. (ty naše)
» 22.01.2013 - 05:47
ttragelaf:
Ba ne, milý básníku. Žije jen pro ty své a ptá se sama sebe znova a znova, kde klopýtla, kde udělala chybu, kde ublížila.
» 22.01.2013 - 05:51
zvířenka:
Nikoliv, má milá zlatá,
ani on ani ona není bohatá.
Pro to ženské klopýtnutí,
jsou z ráje vyhnáni jak neobutí.
» 22.01.2013 - 07:27
2
Žena krotí hada
Muži žebro chybí
Není na to rada
Inu jsme jen lidi*
» 22.01.2013 - 08:23
ten had co přišel s námi z ráje
ten v nás žárlivost rozněcuje
to je jeho úkol pravý
vyzkoušet kdo obstojí
jestli muž anebo žena
z Adamovi hrudi vytržena... ST
» 22.01.2013 - 09:42
3
Až když dokážeš uctít i Kálí, dokážeš milovat celou ženu, ne jenom některé její aspekty.

Kálí má svůj význam, byla stvořená, aby zabila démony. Když dostane berseker, může ji zastavit jedině Siva.

Označovat jeden pól jako dobrý a druhý jako zlý je podle mne zavádějící - protože si většina v nás v našich končinách nese několika-generační dědictví křesťanství a strach být "zlým".

A mají pak problémy se sebepřijetím a sebeúctou, protože uvěřili, že jen když budou dělat to a ono- tak budou mít nějakou hodnotu.

Ale být celistvým podle mne znamená přijmout všechny naše aspekty, ne jen ty "líbívé".

Kálí vlastně ničí iluze - může totiž zničit jen to, co je dočasné, nemůže zničit, co je věčné.

Svět je v dokonalé harmonii v každé chvíli - i v té, když se váš soukromý mikrokosmos řítí do zkázy.

Ať uděláte cokoliv nebo se vám děje cokoliv - svět pořád zůstane v harmonii a vy každý - vaše hodnota je dána už tím, že vůbec jste. A ne tím, jestli zvládáte své lekce, nebo ne.
» 22.01.2013 - 10:02
Romana Šamanka LadyLoba: Nemáš pravdu a nevím odkud ji máš. Žena dovede zabít své dítě, rozbít vztah lásky, spáchat ty nejhorší hříchy - s démony to nemá co dělat. Jen duše je věčná, tu zničit nemůže - vše ostatní je pomíjející, ale to neznamená že to člověk může beztrestně ničit. Pravda, svět zůstává v harmonii, ať člověk udělá cokoliv, ale čeká ho neúprosný trest přírodních zákonů. Bůh nikoho netrestá, ale Zákony Pžírody které ustanovil při stvoření světa. Kdo s mečem zachází, mečem schází. Cokoliv jste vydali sdo světa, vrátí se neomylně k vám. Milovat zlou ženu znamená, vzít si do postele chřestýše nebo zmiji. " Největší trest, který člověka může postihnout je, ujít spravedlkivému trestu !" (čÍNSKÉ PŘÍSLOVÍ) Jejich jiné : "Nejrychlejší kůň, který nese člověka k dokonalosti, je utrpení !"
Máš chaos v hlavě, Romano, vieš ? - a převrácené hodnoty!
" Your goodness must have some edge to it, else it is none !" Vaše dobrota musí mít nějaké ostří, jinak to není žádná dobrota. Osvícený americký básník a filozof R.W. EMerson (1801-1883)
» 22.01.2013 - 10:08
1
Jan Maren: Musím souhlasit s Romčou, utrpení vzniká z nepřijetí sebe samých, v každém z nás ,v mužích i v ženách je polarita plus a mínus. Patří k sobě. Jedna vyplývá z té druhé. Vyhnání z Ráje je podle mě jedna z důležitých etap,kdy začal skutečný život, plný objevování, ochutnávání, radostí i strastí. Plout si pořád na obláčcích je podle mě nuda.
» 22.01.2013 - 10:24
ST*
» 22.01.2013 - 12:27
1
Tady sem si vzpomněla na jednu píseň z muzikálu Elixír života...
Žena je zázrak schizofrenie
a v jednom těle jedna nežije,
zázrak je duet,
puťka - fúrie.
...
ST!
» 22.01.2013 - 12:51
**ST):-)
» 22.01.2013 - 14:02
Jíťa: Jiťo, zasmál jsem se srdečně. Máš humor a nebojíš se, vzít své pohlaví, (myslím ženy)na mrný pranýř. Vzpomínám si na dvojverší z básně, myslím od Machara :

Jeden den jak sova moudrá,
druhého jen husa hloupá. . .
» 22.01.2013 - 14:06
2
Hmmm...
"Ale být celistvým podle mne znamená přijmout všechny naše aspekty, ne jen ty "líbívé"...."
tak tohle ráda podepíšu. Nikdo není jenom zlý nebo jenom dobrý, je to v nás namícháno (v různém poměru, pravda) - a týká se to můžu stejně jako žen. A stejně tak muži se, milý Jene, dopouštějí těch nejhorších hříchů - dokážou se nskutečně provinit na ženách i na dětech (včetně těch vlastních) a ve vsvých , testosteronem poháněných, válečných "hrátkách" i na celé společnosti.
Nevím, jaká zkušenost stojí za tvým textem, ale misogynství z něj trčí jako hřebík z boty.
» 22.01.2013 - 15:27
Bastet: Nejsem misogyn, - naopak. Miluji ženství a lásku, kterou dovede dávat jen žena - a nejsem také don Juan či Casanova. Láska ženy dovede zušlechtit muže do nejvyšších sfér bytí - trochu z těch spodních jsem zažil na vlastní kůži. A zase nesouhlasím. Až budu psát o mužích, (přijde-li tato Múza) budu se snažit být spravedlivý. A moje zkušenosti jsou takové, že žena dovede svým sobectvím a vlstním hadem vyloženého Zla, kterého si chová na prsou, rozbít a zničit ten nejhlubší a nejkrásnější lidský vztah. Proč se neobrátíš na Hindy, aby ti vysvětlili, jak je to s tou integritou a "líbivostí" ? Já to neumím.
Zvířence, která souhlasí s Romčou, jsem odpověděl v dlouhém vzkazu a mrzí mne to. Měl jsem to dát sem do komentáře, abyste si holky přečetly zkušenosti "přezrálého" muže - dědka. A co se týče toho trčení hřebíku z boty - mohl bych právě tak dobře napsat, že tvé zkušenosti z války pihlaví ti trčí na dlani jak žihadlo vosy, ale neudělám to, pamětliv jsa tvých poznámek o klišé v jedné z mých básní.
» 22.01.2013 - 15:46
Promiň, ale na Hindy se obracet nemusím, mám svůj vlastní názor. Nicméně jsem si za toho půl století,co jsem na světě, nějak nepovšimla na svých prsou vlastního hada vyloženého Zla. Že bych byla úplně slepá?

O žádné "válce pohlaví" nevím, žádnou nevedu a vždycky se snažím měřit stejným metrem muži i ženě.

Každý z nás má nějaké životní zkušenosti, ale transformovat svou soukromou do básně jako všeobecnou pravdu, mi nepřijde, promiň, košer. Ani při vší úctě k tvému věku - anebo právě proto, že od zralých lidí očekávám zralost a jistou dávku moudrosti.
Už se k tomu nebudu vracet- ani k textu, ani k debatě.
» 22.01.2013 - 15:53
))A co chlap?Nevidím rozdíl).Každý je přece v chování jiný a není rozdíl, zda je to muž či žena.Ublížit dokáže jak chlap, tak žena, jen si myslím, že ženské jsou často mnohem zákeřnější).Pššt a už mlčím, aby jsi mi nevyhuboval))
» 22.01.2013 - 16:13
Bastet: Nu, jsou také ženy-andělé, které žádného hada nemají. I takové jsem v životě poznal, ale souhlasím s CULÍKATOU, že jsou ženy zákeřnější.

"Denn geht es zum Bösen in dem Haus,
hat das Weib tausend Schritt voraus." (J.W.Goethe)
Můj nedokonalý překlad :

"Šlo-li se pak k domu Zla,
s tisíci kroků náskoku k němu žena šla."

V NĚMČINĚ ČAS PŘÍTOMNÝ, VZHLEDEM K RÝMOVÁNÍ V ČEŠTINĚ ČAS MINULÝ.

Promiň, musím si jít udělat večeři. Odpovídám na vzkazy víc jak dvě hodiny.
» 22.01.2013 - 20:12
zvířenka: Bastet:
:-)
myslím, že tohle se bude líbit

http://www.youtube.com/watch?v=MtCyJgYZkcQ

For Him: "Anything your woman can say to collapse you is what she will say as long as she can collapse you."
From "At Your Edge: Spiritual and Sexual Wisdom for Men," a talk by David Deida

Můj volný překlad (Pro něho: Cokoliv, co tvá žena může říct a tebe to rozhodí, bude říkat tak dlouho dokud tě to může rozhodit.")

For Her: "What is sexy is a man who could walk into a hellish circumstance and remain totally present and deal with it--a man who could stay totally present with your emotions and feel your heart through it all. That's what is sexy, not a man who is just present and there are no tests in his life. That's lazy."
From "The Yoga of Deep Passion," a talk by David Deida
» 22.01.2013 - 21:23
1
Bastet: Romana Šamanka LadyLoba: Jan Maren:
Drazí diskutující,též pokládám poslední kamínek k dílu svých názorů a končím. Zlo a dobro, které v každém z nás třímá, je otázkou správného setkání se se svým protějškem. Se svým zrcadlem,druhou půlkou duše,tak nějak se to píše v příručkách esoterie.
Můžem se potkat s někým ,kdo neustále dráždí naše temné stránky a nutí ke konfrontaci. Anebo naopak, v nás zase někdo jiný probouzí světlo. Všechno je dobře,ale u něčeho se nedá být dlouho. Se svými životními zkušenosti se neholedbám,cítím,že jsem stále na počátku a může to ještě trvat,než mi všechno dojde. Má je ale zkušenost ta,že se každý člověk jinak chová s každým jiným. Ta žena,co je nyní zlá ,může být s někým jiným třeba právě milujícím andělem a naopak. A já už začínám mudrovat jak otec Fúra a tak končím.

Mnjam,to jsem si smlsla na krásné debatce! :-))
Diky. (odcházím do terária:-))
Cha!
» 23.01.2013 - 00:00
Jan Maren:
tohle jsem ti ještě chtěla
ale až teď drobec usnul, takže dřív jsem to nestihla dohledat

TEDxGrassValley - Chameli Ardagh - The Fierce face of the Feminine
http://www.youtube.com/watch?v=dcDCXzX_HQA
» 23.01.2013 - 10:50
krizekkk
ST*
» 23.01.2013 - 16:55
takové téma by si zasloužilo tučné poetické zpracování...aby se o něm mohlo říct, že má smysl nehledě na polarizaci názorů, kterou jistě musí vyvolat...hodnotím tedy čistě báseň: má dobrý rozjezd, který ale totálně zazdí závěr: rým lásky/otázky...PANEBOŽE...to je snad nejotřepanější rým v české kotlině a svědčí o jediném, že sis se svou básní věru velkou práci nedal. A já si zase nedám práci zabývat se její podstatou.

P.S.: Nic ve zlém :-)
» 23.01.2013 - 17:34
zvířenka: Romana Šamanka LadyLoba: CULIKATA: Bastet: 6thSun: 6thSun : Co je otřepaný rým, pro mne naprosto nic neznamená. Láska-otázka jsem použil proto, protože si žena asi klade otázky, kde chybila, že ztratila lásku. V jedné mé básni jsem se dopustil ještě horšího rýmu : láswka-páska a nikdo nenamítal, protože ten rým pasoval ke smyslu básně jako dětská prdelka na nočník.
Zvířenka má naprostou pravdu, ve svém komentáři, že žena může být v jednom vztahu anděl a v druhém jen neposlušná lítice. Podobnou myšlenku vyjádřil před více jak 150 lety americký básník, filozof a spisovatel, když napsal : "Služka může být v jedné domácnosti anděl a v druhé jen vzdorovitá štěkna." (R.W.Emerson)
Ano, záleží jen na človějku, s kterým se stýkáme. Ten jeden nás nechá být sami sebou, ten druhý nás jen cepuje, neustále něco vytýká a snaží se nás ulít do té podoby, kterou by si přál. Konec diskuze, doufám.
» 23.01.2013 - 18:40
6thSun: Přečetl jsem si tvůj profil a co tam uvádíš. Je kurevsky dobře, že ses nezabýval podstatou básně, do prdele ! Mohu říci, že bych tato vulgární slova nepoužíval ani na linresu, ani v mých básních.
Jsi obyčejný sprosťák, 6thSun !
» 23.01.2013 - 19:03
Děkuji za zastavení na mém profilu, to vždy potěší! :-)

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
Předchozí: SLZY | Následující: CESTY ŽEN

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.