Malárie - námět

Námět podle skutečné události
» autor: Freeman
Příběh vypravující o obyčejném člověku, muži, který rád cestuje a poznává nová místa, lidi a kulturu. Tomáš se v roce 1997 rozhodl, že se natrvalo i se svou ženou usadí v Austrálii, především proto, aby uměl perfektně angličtinu. O dva roky později se rozhodne přestěhovat na Nový Zéland. Po celkem pěti letech života v Austrálii a na Novém Zélandu se Tomáš rozhodne vrátit do Česka, protože si nedovede představit, že by celý život strávil tam. Při cestě domů se Tomáš se svojí ženou rozhodne strávit ještě týden dovolené v Indonésii. Nic nerezervují a ubytují se v hotelu na ostrově Bali.

V okolí hotelu stráví několik dnů. Poté se rozhodnou udělat si výlet autem po okolí. Omylem se dostanou do blízkosti tábora Al-Kajdy, kde je málem zabijí. Místní tomu poté nemohou uvěřit a říkají, že by se tam v životě neodvážili. Tomáš to ale nevzdává a hledá místo, kde nejsou haldy turistů. Narazí na opuštěnou pláž, kde je jedna chalupa a tam se rozhodnou přečkat noc.

Je v tom však háček. Chalupa se nachází přímo v oblasti výskytu malárie. Jelikož ale nemá Tomáš z ničeho strach a chalupa jim nabízí krásný zbytek dovolené, risknou to a nastěhují se tam. Den stráví při romantice u svíček venku na pláži a zaslouženou relaxací. Při ulehnutí do postelí však do chalupy vnikne komár přenášející malárii.

Je krásné ráno a Tomáš se probouzí. Avšak má oteklou nohu, kam ho v noci píchl komár. Jelikož už Tomáš kdeco zažil na vojně a není žádná padavka, škaredě vypadající nohu skryje před manželkou a nevšímá si jí.

Je poslední den dovolené a oba manželé odlétají z Indonésie. Tomáš se při cestě na letiště začne pomalu potit. Při příjezdu na letiště sotva vyjde schody do letadla, to však manželce vysvětlí pouhou únavou před dlouhým letem domů. V letadle ho popadne teplota, o které však nikomu neřekne a vezme si prášek na spaní, aby mu to rychleji uteklo. Po probuzení se zdá být vše v pořádku. Teplota poklesla a pot ustal. Avšak není ještě doma v Čechách, ale v Londýně, který je mezi-spojem letu a kde se měli ještě na krátkou dobu zdržet.

Se svojí manželkou na 8 hodin uvíznou na letišti čekajíce na jejich letadlo do Čech. Manželka začne běhat po obchodech a Tomáše vtáhne do kosmetického obchodu plného různých pachů a vůní. Tomášovi se začne špatně dýchat a opět se mu spustí pot z čela. Při otestování jedné z voňavek se Tomášovi podlomí kolena a omdlí.

Tomáš se probouzí v letadle. Je už téměř doma v Čechách. Jeho žena si o něj začne dělat stále větší starost a poradí mu, aby ihned po příjezdu domů zašel k lékaři. Tomáš však odmítá a upřednostňuje narozeniny svého otce, které se ještě ten den večer konají, včetně oslavy jeho příjezdu. Tomáš se tak tentýž den na oslavě opije. Druhý den ráno se probouzí s největší kocovinou v celém jeho životě. Neustále se potí, špatně se mu dýchá a k tomu zvrací alkohol ze včerejší oslavy. Jeho žena si o něj dělá čím dál větší starosti. Tomáš stále odmítá jít k doktorovi a raději se z toho vyleží pěkně v pohodlí svého domova. Nemoc se stále zhoršuje. Netrvá dlouho a dostaví se vysoké teploty.

Nic nepomáhá. Prášky, čaj, ani žádná jiná léčba proti teplotě. Tomáš zažije tu nejstrašlivější horečku. Ve dne se mu špatně dýchá, v noci nemůže spát. Další den, když už je na tom Tomáš opravdu zle, souhlasí s návštěvou doktora a bez odporu se nechá odvést do nemocnice. Tam ho ujistí, že pouhá horečka to rozhodně není a že si ho tu budou muset na čas nechat.

Tomášův zdravotní stav se čím dál víc zhoršuje. Nic nezabírá. Jeho tělesná teplota už dosáhla 41,5°C. Pot, který vypotil, začne skapávat už i na zem pod postelí. Druhý den mu doktoři sdělí, že se nakazil velmi nebezpečnou až smrtelnou malárií a bude v následujících dnech těžké vypátrat, o jaký druh malárie se konkrétně jedná. K vypátrání druhu malárie mu musí odebrat krev z polštářků na prstech. Jeho prsty jsou úplně rozpíchané od neustálého odebírání krve. Zjistit druh malárie je velmi těžké. Tomáš je tak několik dnů napospas vysokým horečkám, nočním halucinacím a pomalého dezorientování.

Jeho žena ho začne doma pomalu oplakávat. Ví, že je na tom její muž už opravdu špatně a vyčítá si, že ho nedonutila jít do nemocnice dřív a že ta chalupa byla vlastně její nápad. Tomáš má halucinace, je dezorientován a zažívá neuvěřitelně hrozné bolesti. On sám ví, jak je na tom a začne se smiřovat se svým osudem. Doktoři po pár dnech zjistí, o jakou malárii jde, a rychle objednají z USA speciální prášky na léčbu. Tomáš upadne do kómatu. Čas neúprosně běží!

Zásilka z Ameriky v pořádku dorazí. Doktoři mu začnou několikrát denně podávat prášky. Víc dělat nemůžou, teď je v rukou osudu…

Tomáš se probudí. Je to už devátý den jeho pobytu v nemocnici. Teplota je pryč a dýchání se také zlepšilo. Pomalu se mu vrátí síla a vstane ze své propocené postele. Při cestě na záchod však kvůli stálé dezorientaci netrefí správnou místnost a zamíří do sprchy, kde vykoná potřebu. V tu chvíli se se však koná vizita a několik doktorů se nahrne do místnosti, kde je neskutečný smrad. Tomáš vyjde ven s blaženým úsměvem. I přes nechutný trapas, který se rozkládal pod sprchou, se doktoři pousmějí a spokojeně si oddychnou, že léčba Tomáše zabrala.

Tomáš se po několika dnech vrací zpět domů ke své ženě. Zdravotně na tom sice není ještě nejlépe, ale uvědomí si důležitou věc… že nebezpečí může mít mnoho podob, a vždy to nejsou jen zbraně, jak si myslel, ale i zákeřné nemoci a není moudré je přehlížet.

Tomáš se doma začne zajímat o čínskou medicínu a různé bylinky. Mimochodem ve zprávách zjistí, že na Bali byl proveden bombový útok provedený Al-Kajdou (pouhé 2 týdny po jejich dovolené). Tomáš si pomyslí, že to má určitě něco společného s táborem, do kterého se dostal. Po dvou letech zotavování a každodenního popíjení litrů různě léčivých bylinných čajů se Tomášův zdravotní stav vrátil do doby před nemocí. O pár let později nastupuje Tomáš na jedno gymnázium jako profesor anglického jazyka. V roce 2011 si na tuto příhodu vzpomene a vypráví ji jedné třídě studentů...
Tipů: 8
» 03.06.12
» komentářů: 3
» čteno: 1989(42)
» posláno: 0


» 03.06.2012 - 15:58
Zní to zajímavě, ovšem možná bych čekala... větší, důležitější a překvapivější pointu.
» 03.06.2012 - 19:22
Vítej v modrém světě a ať se ti zde dobře tvoří :-))
» 25.06.2012 - 19:28
Zní to docela dobře, pointu bych také čekal hlubší, ale dobře natočený film/dobře zpracovaný scénář může mít i lehčí pointu. Jestli je to podle skutečné události, pak není třeba vymýšlet do toho něco přehnaného. Jen točení těch exotických destinací by bylo hodně náročný a drahý :-)

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.