jenže koho, babi

vloni jsem psal taky nějaké to vánoční ohlédnutí vzad, tak dnes to bude opačným směrem
» autor: gabkin
Když nevíš, tak se zeptej, říkávala má babička. Ona to byla z gruntu hodná ženská, (i když tedy nebyla z gruntu, ale krámská - jak se tehdy říkalo), ale byla to ta pravá osoba, které jsem naslouchal. měla totiž poučení bez pohlavku, nebo výprasku, což praktikoval její syn, tudíš můj tatík. Jednou jsem dokonce slyšel, kterak mu povídá, .... a dostával jsi málo, když ho pohlavkuješ za každou kravinu, a nepamatuješ si, za co jsi to dostával ty.
Miloval jsem ty večery na chatě, kdy mi babička vyprávěla o životě a jeho úkladech, byla z řeznického stavu, její muž ji opustil brzy po válce a tak vychovávala dva kluky sama, celý život. Nějaký strejda to sice zkoušel, ale vztáhl ruku na kluky..... a od té doby si je už babička mlátila sama. A jako zaměstnaná, ne moc často, zato pořádně, jak mi vyprávěl strýc. Který mi jednou prozradil, když zas tatík poslouchal od mamči, něco jako rozbor, proč že se pokaždé se strýcem tak oduševní ........ vidíš, dostává za mne, konečně mu to vracím! Ale zpět před tu chatu.... veškeré tyto hovory končily větou.... a to si Miško pamatuj......a opravdu si ty všechny věci pamatuji.
Pak již ty zmíněné věci které začínaly... tak aby sis pamatoval.... dones pásek..... a taky si pamatuji.
V dětství jsem měl asi štěstí na lidi, co mě učily žít. Když si vzpomenu na pana Josefa Pytlíka ze strážního domku pode vsí.... nebyl pokrevní, ale lepšího dědu bych nenašel. Ten už mě neříkal pamatuj si, ale pojď si to zkusit..... jo, byl to ten, co mi zachránil tím grogem ze slivovice i kus zdraví...a tatíkovi vysvětlil, že jsme sice jezdili na krách..... ale krásně a to bidlo nám půjčil on!
Život šel dál, a já když jsem nevěděl, tak jsem se ptal.
Nebylo to sice učení stylem sudkulatýrystupijetujekáratentoryje, ale dodnes jsem slavný mezi spolužáky.... tak i blbý to snad již počtvrté pochopili, nerozumí tomu snad ještě někdo?...... ano a vy poctivý čtenáři tohoto dílka již víte, kdo se ptal.....
(pokládám za důležité říci, že z následné prověrky byl tehdy průměr 4,3...a to tam byla jedna trojka, jen jeden žák nebyl klasifikován pro nepochopení tématu.....)
Jenže život jde dál, lidi kterých ses ptal mizejí tam někam za řeku života a ty již taky zvolna pochopíš, že již není třeba se na vše se ptát a vyzbrojen svými nabytými poznatky se prokousáváš žitím dále.
Jo, jistě, mnohý namítne a co tvůj životní partner..... toho se můžeš přece zeptat, jenže lidičky.... když s tím žijete, tak to znáte a ptejte se na něco, kde znáte i odpovědi..... sice to může i překvapit....ale směr si stejně typnete.
Takže se obklopujete dalšími moudrými, kteří vám na požádání dají radu, i když ti nejmoudřejší.... vám řeknou jen názor a nechají na vás......a tak když si řeknu proboha.... naskočí mi p.Pytlík s jeho povzdechem, ne Boha sem netahej, my jsme ho do lágru taky nedostali. (prošel 4 koncentráky)... když si pomyslím babi..... naskočí mi věta..... děda by ti řekl, s dobytkem s láskou, ale nemazli se s ním, jak mu dáš šanci - kopne!...... táta by mi řekl.... jdi dělat něco užitečnýho a máš po starostech....... třídní by mě řekl......aspoň vidíš, jaké to je, mít starosti, ale kluci, když je vyřešíte hned, řešíte malý.......žena by mě řekla..... že se na to nevy......

A co mi radíte vy? Začít studovat dějiny demokracie, nebo jít dělat něco užitečného?
Nechat to vyhnít? - to se mnohdy podebere a svědí to!
Nevšímat si komárů a pást své stádo dál ?..... jenže ovádi to je jiný ... po těch naskakují pupínky a svědí to taky.
Zeptat se v hospodě? tam se teď řeší globalizace a oteplení.....
nechat hlasovat?.... a půl z vás mi napíše..... Milane.....
takže díky..... ne že bych slyšel nějakou radu, ale tak nějak jsme měl chvilku si to srovnat.... na redakční radě v lednu budu zas ten, ten co jsem od mala - kluk z vesnice se svými názory a svým přesvědčením, někdy ne zrovna se vzorným slovníkem, ale zkušenosti s hnojem mám. jak ovčím, tak kravským, ba i kejdou od prasat, slepičince nevyjímaje......
děkuji za pozornost a že tu píšu kraviny?.... copak jsem sám, taky mám snad právo...... jako každý tady.
A jedno moudré na závěr...... Jen čas ukáže!

No a když už píšu veřejně, tak snad hodně zdraví se sluší popřát před novým rokem. Vám všem.
Tipů: 41
» 28.12.11
» komentářů: 25
» čteno: 1651(63)
» posláno: 0


» 28.12.2011 - 13:47
Doporučuji řídit se vlastním rozumem a citem a že máš nakročeno správným směrem, tím jsem si jistá !
Krásný rok 2012. M.
» 28.12.2011 - 13:50
Těžko poradit....jsem mimo mísu..netuším oč vůbec jde(a jsem za to trošku i ráda)Též všechno nej..:))
» 28.12.2011 - 14:11
myslím (pokud ovšem), že ve většině případů nejde o radu nýbrž o vrbu a ono se to vždy nějak vyvrbí...
» 28.12.2011 - 14:13
2
No, když jsme u těch moudrostí, jednu od mého táty. Ber život jaký je. Čím víc přitahuješ opratě, tím více jde svou cestou.
» 28.12.2011 - 14:18
Taky tomu všemu nějak nerozumím a nevím o co jde...
Prostě jen ráda píšu,jsem moc ráda když se mé výtvory líbí,mám ráda i veršování jiných,ráda si je přečtu i víckrát a mám ráda i můj vozejk když nohy neslouží...
A vůbec,díky za Libres a přeji krásný celý příští rok.K.♥.
» 28.12.2011 - 15:46
...
moudrá babička, pan Pytlík a jiní, se nesou tvou vzpomínkou a jsou tu i s námi, kteří si tento příběh čteme...je to pro ně poctou, protože sami byli příčinou, že se na ně nezapomnělo, známka toho, že nežili zbytečně...je to pro mě velmi působivé, když jsem před Štědrým dnem procházela hřbitovy a smutně se dívala na zapomenuté opuštěné hroby...

...a tak žijme přes všechny těžkosti života, jako žila tvoje babička...

Štěstí tobě a celé rodince...teta :-)))
» 28.12.2011 - 16:02
Já bych je mlátila hlava nehlava, ono někdy dlouho mlčet stojí leda za kejdu :-)
Takže krásný nový rok a koukej chystat pásek. Já mám pěknej, novej, koženej, takovej širokej, hezky přilehne... :-)
» 28.12.2011 - 16:09
Paulmatthiole
4
Stařičký pan docent Pátek nám kdysi říkával, že jsou okamžiky, kdy děti slyší nejlépe přes zadek - a že o dospělých to čas od času platí na entou :-)
» 28.12.2011 - 17:35
Chválit Tě nebudu, všichni to snad vidí!
Ale přiznávám, že Ti závidím.
Čím jsem starší, tím víc vidím, že mi taková babička nebo paní odvedle chyběly, a chybí...:(
» 28.12.2011 - 17:52
ttragelaf
ALI IZEDBEGOVIČ: I S L Á M MEZI VÝCHODEM A ZÁPADEM
* Kdyby byl člověk zvířetem, byl by jeho život jednoduchý a bez záhad. Ale není tomu tak, protože je ubožákem na zemi a dítětem nebes.
» 28.12.2011 - 17:56
Hned na začátku jsem se vyloučil z diskuse, neb si myslím, že není diskutovat o čem. I proto tuhle diskusi považuji za ztrátu času. Neboť ani jedna strana nepřistoupí na argumenty strany druhé již z principu. A za delší konec tahají ti z "rady starších". Mají v ruce moc. Teď jde jen o to, jak ji využijí. Přál bych všem, aby ji využili jen pro dobro věci. A jsme vlastně zase na začátku: co je vlastně dobro? Každý to vidí trochu jinak.
Tak jak 100hoven? (z toho ven?)
:o))
Že já radši nedržel hubu!
» 28.12.2011 - 18:24
Když jsem napsal rádoby hodnocení Aťanovi, napíšu i sem.
Dobrá úvaha. Chce se mi napsat skvělá, ale ten předposlední odstavec! Tys chtěl někoho urazit, nemýlím se? Nebo jsem jen špatně četl a rozuměl?
Kdyby sis odpustil ten konec, dostal jsi ode mne dva body a dvě hvězdičky.
Takhle jenom ST!
Bude to tady ještě dlouhá cesta k dokonalosti. Ale dle mého je správně nakročeno! Ale teď už slyším: co je vlastně správná cesta?
Jo, to kdybych věděl ...
:o))
» 28.12.2011 - 19:30
Hele,strýcu, tož takle...
Když sem se snažila to pochopit rozumem(někdy to zkouším:-))tak jsem to nepochopila...je to hezky lidsky čtivý a tak jsem to sjela ještě jednou a docvaklo mi: Je to krásnej sentiment, mám ho ted taky, poté co jsem absolvovala týden ve své rodné hroudě u mých staroušků(Tatínek a Maminka) ...jsem normálně dojatá a to hlavně proto, že jsem se už nějak začala smiřovat s faktem, že starej strom se nehne...ale omyl, celé by to bylo na úvahu či esej na téma: " Kvetou pařezy"....
Díky...za to "jentak" sdílení takovýchto dojmů...
» 28.12.2011 - 21:16
počkej - tobě říkali Miško? nebo to čtu špatně?
» 28.12.2011 - 21:35
2
babičky jsou moudrý ženský...ta má byla taky
a říkala..ber nebo nech bejt:-)...a taky,že přes práh domu může jen ženich:-)))
to jen na odlehčení...život je fakt velikej dar...takže nepromrhat zbytečnostma..
Dobrý rok 2012 Tobě i celé rodině.
Jitka
» 28.12.2011 - 22:24
2
můj táta mi říkal: dělej alespoň jednu věc v životě pořádně, než deset věcí napůl a taky že nekonečná malost bývá provázena nekonečnou pýchou...a já se snažím, snažím se, abych obstála sama před sebou...a jak říká moje milá Jitka...nepromrhat život zbytečnostma..

Pour felicité 2012
» 28.12.2011 - 22:58
Buď vždy svůj! Pour féliciter 2012 Tobě i Zuzce***
» 29.12.2011 - 02:30
1
No, Milane, dostal jsi se do věku (a postavení), kdy se začínají chodit ptát Tebe. Pak by ovšem bylo možná na místě (bojím se napsat moudré) neplácat úplné kraviny a zamyslet se nad nesmrtelností chroustů (a lidské blbosti). Co člověk, to názor, ale válka se kvůli tomu vyhlašovat nemusí. Znáš to, vždycky jsou tři pohledy na pravdu - subjektivní, objektivní a absolutní, přičemž ten poslední vlastně neexistuje.
To si myslím já...
» 29.12.2011 - 10:28
Milane, jako vždy... máš úžasné vzpomínky, asociace... A jak vidíš, je tu mnoho nezasvěcených, takže pro Tebe těžké téma vtlačené do závěru, ostatním v podstatě nic neříká. Z toho vyplývá:

- to, co Tě trápí, je ve skutečnosti tak maličké z hlediska modrého světa, že to nestojí za všechnu tu bolest a neprospané noci...
- to, co Tě trápí, je velké jen pro Tebe a možná vedení Libresu - my - zasvěcení, máme jasno, a stojíme při vás, což tohle vzít v potaz?
- pokud srdce nechce poslechnout rozum, kterému jste zde jasně dali prostor, a trápí Tě, je zrovna v této situaci vhodné mu poručit/vsugerovat výsledek rozumu (je to úžasná psychologická metoda, která mi pomohla již v mnoha životních a zdravotních krizích, funguje!)
- v přítomném čase si odpusť (i ostatním) a přijmi všechna trápení, kritiku, neporozumnění (jen rada, která mi opět moc pomáhá)

Kdo si hraje, nezlobí. Co takhle vytvořit nějaký politický koutek pro tyto situace, tvorbu...?? Ale to by asi musela být touha více jedinců? Toto prostředí zrovna není můj šálek kávy... ale třeba by se našli zájemci...

Největší revoluce - proměnit masy v hromady jednotlivců.

Je daleko důležitější dělat správnou věc, než dělat věc správně.

Ironie je urážka v uniformě poklony.

Lži se za příznivých okolností stávají legendami.

Dost moudrosti... Chce to panáka. Možná spíš číši vína? Tak v sobotu pozvedněte mok své chuti na úspěch, a pro dík... za všechnu tu novou modrou krásu voňavou lidskostí ;-) Přeji všem veselého Silvestra!
» 29.12.2011 - 15:25
2
Střípky dětsví zachycené v této povídce mě vrátily do mého bezstarostného dětství,kdy jsem nasávala vše nové jako suchá houba vodu.Z přejatých mouder rodičů,babiček,dědečků jsem si vštípila,že každý člověk je jiný a ke každému si musíme najít svůj přístup.Babička měla pořekadlo...neodsuzuj je,neboť nevědí co činí...má východa směřovala k tomu,aby se ze mě nestalo stádové zvířátko...nechci být ovce.Nesouhlasím s tím,že ironie je lež a urážka v uniformě poklony...jemná ironie je naopak inteligentní forma kritiky(i sebekritiky)...muži přeci nejsou ješitní a ženy nestárnou.... dobrá ironie(popíchnutí)je lepší než arogance a vulgarismy,ke kterým dochází když dojdou argumenty.Schopnost určit(co člověk to jiný názor)postup pro řešení daného problému se mnohdy jeví jako nemožný...ale v rámci zkušeností našich předků vždy vyhrála obtížnější varianta před radikálním řešením.Z tohoto důvodu plně souhlasím se Siorakem,že netřeba ...utahovat opratě,ale benevolentnější přístup se více vyplatí...Libresu nemůže zlomit vaz nic z uvedených diskusních témat o demokracii...
kde jsou lidé,tam jsou vášně,kde jsou vášně, tam to žije...kde nejsou vášně, nejsou lidé a kde nejsou lidé...tam chcíp pes....
Přeji hodně úspěchů,tvůrčí potenci a pevné nervy zakladatelům Libresu a zároveň všem lidem psavým z modráska v Novém roce!:-)))))
» 30.12.2011 - 15:51
já nevim... moudrost je moudrost protože vypadá jako směrovka na dlouho stojícím stromu, podle který už někdo šel... a každá věta se dá otočit jako každá mince a každej hlas má protihlas...
co se týče demokracie... to je hezká věc... ale je třeba hledat, co to vlastně je... je to opatření proti tomu, aby někde nebyl blbej despota... neni to dokonalá náhražka za chytrýho vedoucího a nefunguje vždycky (jak je vidět na naší republice a EU)... a samotná demokracie neudělá ze zloděje poctivce, z podvodníka otevřený srdce a z blbce inteligenta... dá jim jen hlas a počítá (leckdy naivně), že těch lepších bude víc anebo se ti hloupí poučí z předchozích chyb a zvládnou to alespoň na příští pokus... to je celá demokracie
tudíž... je to nástroj... a můžeš ho dát do ruky různým lidem... lidem, co ho nepochopí... lidem, co ho nebudou umět používat... lidem, co ho zneužijou... nemusí pomoct vždycky, stejně jako zubařská vrtačka, ať je sebedokonalejší nepomůže v rukách dentisty, kterej je naprosto přesvědčenej o tom, že se musí vrtat zdravej zub, protože by všechny zuby měli mít stejný podmínky, měly by být přece stejně děravý, ne?
ale tohle jsou zas jen slova

to důležitý: je mi teď na Libresu dobře, stejně dobře jako první roky na Literu; mám důvěru ve všech vás pět, kteří to tu vedete, všichni máte právo to vést a děláte to dobře
dík

a krásnej a povedenej 2012
» 04.01.2012 - 12:03
HA_vran
nena_LE_těl
LU_mpačil
a JA_nčil...:)
» 09.01.2012 - 10:40
Krásný celý letošní rok Tobě i všem tvým blízkým.
Mně zase babička říkala, že nejhorší je srážka s volem a pak ještě, že fanatismus v každé podobě je smrtelná zbraň, takže pokud si někdo fanaticky libuje ve svobodě, má to pro mně osobně tuhle pachuť. Každý psychiatr řekne, že je nutné mít pravidla.
No, víš co, říká se, že tě na druhých dráždí to, co je nehezkého ve tvé osobnosti...;-)
Pa K.
» 11.01.2012 - 09:30
...čtu Tě trochu s odstupem a nové situaci (nějak jsem Tě zapomněl v záložkách), ale dobrá řeč a pěkně syrově podané vzpomínky...mít moudré lidi kolem sebe, když člověk rozum nabírá, to je opravdové a neocenitelné bohatství pro život...
» 15.02.2012 - 22:35
Tak jsem si připomněla svoji bábi a také jsem milovala její příběhy, byly místo pohádek. Vyprávění
o ševcích, o Baťovi i jeho závodech v Kanadě, o emigraci, o obchodě, který jim zkonfiskovali, o dědovi, který se podílel na konstrukci fotoaparátu, který po něm i pojmenovali... Měla duši otevřenou pro všechny, kdo potřeboval. Dýchala z ní moudrost, byla milá a vstřícná, hrdá i přiměřeně sebevědomá.
A hlavně, byla tady i pro mě a já ji naslouchala.
Čím jsem starší, tím více schází.
Věděla kde se co ve světě děje, prožila toho hodně, za těch devadesát let se to stále někde mlelo.
I v té naší malé zemičce...teď to i vaří. Člověk to bere jinak v mládí a s přibývajícím věkem zase jinak.
A tu demokracii si každý vyloží po svém, jak se mu to nejlépe hodí a to je to nejhorší. Žádná morálka, slušnost a poctivost nám podkopávají podvody. Korupce je mrcha nevítaná, ale je. Stále věřím, že těch dobrých lidí je většina, ale co s těmi Mrchožrouty...
Co si můžeme přát? Kráčet těmito dny dle svého nejlepšího svědomí. Dějiny nám budou psát samy tak,
jak si zasloužíme, ne jako jedinec, ale jako celek.
Mějte svůj názor a stůjte si za ním. Ale tu správnou cestu musíme najít všichni.
Tak odlehčete ten dnešní děj modrými písmenky, k tomu obrovský kus zdraví a notnou dávku humoru přeji.
Ještě možná skočím přečíst Stryca a pak šupsnu do teplýho pelíšku, aby mi ten můj mohl zase říct, že jsem měla ledové nohy.
Jo a ještě něco, je fajn, že si můžeme nejen přečíst, ale i poslechnout přednes a nebo dokonce zhudebnělé poetické dušičky.
http://www.videomix.cz/video/l2F4diR7zZc/

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
Předchozí: zapomenuté úterý | Následující: Všem.

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.