Pták Hlas, pták Svoboda, pták Prostor

Miniesej na téma poezie, slovo...
» autorka: Severka
*
Každého z nás čas od času přepadne touha rozletět se vstříc horizontu, touha po svobodě vlastních křídel, touha vydat hlas, který by ostatní utvrdil v tom, že jsme se na chvíli stali součástí prostoru, který nazýváme oblohou. Právě tyto tři prvky – Hlas, Svoboda a Prostor, se snoubí v nesmírnosti a kráse Poezie.
Základním stavebním kamenem poezie je slovo. V současné době jsme svědky postmoderního trendu recyklace. Představme si, že rozdělujeme slova do různobarevných kontejnerů na sídlištích. Možná je odvážné srovnávat slovo s kelímkem od jogurtu či krabicí od mléka, ale mnozí s ním zacházejí jako s produktem, ze kterého je potřeba mít co největší zisk i za cenu toho, že vrátíme do koloběhu opotřebované. Sama definice recyklace zní výmluvně: znovuvyužití surovin obsažených v odpadech. Naštěstí existují letci, kteří o tuto surovinu pečují jako o dítě v souladu s Hlasem, kteří si váží bohatých možností, které slovo nabízí. Básníci, jedinci napojení na prastarý kód, který vede až k samotnému centru energie vesmíru, do hnízda. Právě v neustálé obnově významu slova pro současnou společnost, která v mnohém přeceňuje svoji schopnost komunikovat, spatřuji nepostradatelnost veršotepců.
Poezie je volbou, specifickým způsobem nazírání, které má schopnost osvobozovat. Svoboda s sebou přináší i nemalá úskalí. V dnešní době se slovo neuzavírá do trezoru, jak tomu bylo za minulých režimů, ale převládá tendence slovo překřičet dalším slovem. Člověk se stává do takové míry otupělým, že nedokáže přijímat informace, není s to rozlišit zrno od plev. Možná proto je poezie pro mnoho lidí vzdálená, protože jsou jejich přijímače přeladěné na jinačí druh signálu. Společenské milieu je protkáno kódy slev, kódy politického deklamování, kódy masových sdělovacích prostředků, kódy a kódy…ale verše si neuzurpují Prostor podobný programátorskému řádku. Šíří se éterem, neznají hranic, pronikají bytostmi, ze kterých vyšly a které přesahují. Otázkou zůstává, zda přesáhnou i bezobsažnost prostředí, vytvořeného lidmi na sociálních sítích.
Ať už to dopadne jakkoli, prvním krokem k opravdovému setkání s Hlasem, Svobodou a Prostorem může být naplnění odvěké touhy člověka vzlétnout, povznést se. Proto místo ušpiněných kontejnerů v ulicích hledejme svá útočiště ve větvích…
*
Tipů: 11
» 19.12.11
» komentářů: 15
» čteno: 1481(30)
» posláno: 0


» 19.12.2011 - 00:28
... zajímavé zamyšlení ...
» 19.12.2011 - 00:38
...básník by měl být se slovíčky kamarád, milenec, či milenka a bez násilí si s nimi hrát, lehtat je a milovat...
...pořád se to učí, celý život a slova se z jeho upřímné otevřenosti těší, dávajíce mu spočinout na svých svůdných linkách, když mu není do zpěvu...
» 19.12.2011 - 00:49
čubík: spíš než o básníky jde o obyčejné čtenáře, aby ve slovech našli ozvěnu a odkaz Františka Halase :)
» 19.12.2011 - 08:32
Severka: ...však básnit se dá nejen básněmi, ale i úsměvem, pohledem, vším čím člověk žije, to mě při čtení hned napadlo...samotného Františka Halase jsem si všimnul až napodruhé...:)
» 19.12.2011 - 08:52
1
Slovo "jinačí" mi do tohoto literárního útvaru vůbec nepasuje, i když "moravštinu" miluju, jak víš ;-) Esej je originální, já si však počkám na Tvá niternější dílka, která mám tak ráda :-) Nicméně se řadím mezi sběratele oblohy... nejraději mám duhu :-))
» 19.12.2011 - 09:59
1
Levandule: Vidíš, to jsem si vůbec neuvědomila, musím to slovo změnit, protože je to esej do školy :) Možná přidám nějakou báseň z nemocnice, ale potřebovala bych ji fotodokumentovat, protože jsem ji psala do křížovky :) Já bych chtěla sbírat polární záři...
» 19.12.2011 - 14:58
ttragelaf
1
...aaa jéje, tak to já, nevím, do těch větví, Severko, já bych nelez. Jak tam fouká. Ale do kontejneru, a těsně po Vánocích - děvče zlaté, vždyť to je zlatý důl!!! Často stačí projít jenom kolem - a těch slov co najdeš. Jen se dívat a nebát se je zvednout. Těch roztroušených útržků dopisů, třeba synovi na vojnu, nebo dopisy milé z vězení, nebo magistrát jak píše nájemcům, nebo lékařka z Bulovky feťákovi..... Kolem těch kontejnerů bývá tolik osudů.... Ale méš pravdu -
jen hvězdy je tvému oku ukáží a jen duše jim porozumí. Dík. ttragelaf
» 19.12.2011 - 15:11
a udržet se...
» 19.12.2011 - 15:41
ttragelaf: Fyzický obsah kontejnerů by byl jistě zajímavým námětem pro další esej, ale tyhle moje kontejnery jsou zatím jenom lexikální...;)
» 19.12.2011 - 21:13
Jsem rád, že jsi tady....
» 20.12.2011 - 12:12
hezky se zamyslela - tak do školy? já myslela že do přílohy :o)
» 21.12.2011 - 19:26
Bíša: Já jsem taky ráda Bíšo :)
» 21.12.2011 - 19:31
hanele m.: do školy, do předmětu v rámci těch autorských čtení, lednovou uzávěrku jsem kvůli marodění nestihla, ale ještě mu to pošlu,...:)))
» 04.01.2012 - 13:34
Moje pocity se při čtení přelévaly tu tam a tu zase zpět, ale nakonec - přejdu teď jako často do hovorova, protože tak mi každý vyjádření pocitů přijde víc ode mne a méně oficiální - mě to kouslo, napíchlo si mě to na roh a povídá mi to: "No, jo, von tam ten idealizmus je teda ve velkých kapkách, jenže napsaný je to tedyk luxusně, ač je to plný hrbatých slov, tak naskládaný jsou do chodníčku jak pro baletku a... no, vlastně... doved by ses nad tim, pse, z týhle strany tak hezky v metafórách zamyslet? Ping ho. Nenapadlo by tě to... a ke všemu to má v lecčems pravdu...

napadají mě k tomu jen takové pramínky úvah:
- jak psal ttragelaf: není to všechno tím, že běžnému člověku je snažší zapnout přijimač nebo pajdat k popelnici než létat? (kor těm starším, ti mladší leckdy svět JEN proto, že jsou mladí a létali by jen proto, že jinak neví co s časem)
- lze vždycky rozeznat nebe od kontejneru? (myslím, že asi ne); jde to vůbec někdy? (myslím, že asi ano)
- tendence slovo překřičet slovem... souhlasím... a to mě bolí... jenže... kdo tu tendenci zastaví? zvládnem to my tišší a mlčenliví, když si nás nikdo nevšimne?
- sociální sítě, myslím, nemusí být vůbec duchaprázdný kontinent... to záleží na člověku, jestli tam chodí pro odpadky, nebo si tam staví nebe... já bych (dřív mne to ani nenapadlo) možná viděl cestu tam... ono totiž, tam je možné bez hlesu prezentovat svojí jinakost a šíři, aniž by bylo nutné linkované a úzké překřikovat/přepisovat/používat víc efektů než myšlenek (jak je to teď v módě)... tam se člověk může stát jinak zbarvenou ovcí stáda ... a inspirovat... o inspiraci to totiž je... přejít od inspirace nějakým cizím objektem, který recykluji, k inspiraci cizím postupem, jak dosáhnout na objekt vlastní... asi

& já bych sbíral stíny podsvícených mraků na malých městech :)
» 10.08.2013 - 12:16
Já vím, že jdu s křížkem po funuse, ale stejně se přidám. A budu Ti trochu oponovat. Základním kamenem poezie nejsou slova, základním kamenem poezie jsou myšlenky a sny. Vlastně - Sny. Kdo na tohle zapomněl, nemůže nikdy napsat dobrou báseň...a Ty to víš :-)

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
Následující: Otec...

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.