O užitečnosti literáka Čubíka

neříkám, že zdařilá, ale úvaha to podle mě je
» autor: gabkin
» archiv Básně / Ostatní
Žil-byl, kdesi mezi lesy literák Čubík. Tak nějak by začínala pohádka.

Nám v úvaze bude stačit skutečnost, že tato postava skutečně existuje a jedná se o současnou postavu, píšící na tomto serveru. Jedná se patrně i o postavu společenskou, což dokazuje jeho účast na srazech. Jeho literární stránku mohou kvalitativně posoudit ti, co tomu rozumí.
Pro nás amatéry je to klasický zástupce zkratky, kterého jen neznalý považují za málopíšícího autora. Naopak. Jeho zkratková poezie vykazuje velkou znalost a propracovanost dílka. Zástupci tohoto stylu se těžko plagiátují, protože na rozdíl od nich.... autoři neví, které slovo přesně použít.

Zanechme však rozboru stylu samotného a věnujme se autorovi. Jeho potutelný úsměv, již ten je známkou bystrého ducha. O jeho tvůrčí invenci svědčí i taková dílka, kde hravě obsazuje nás, ostatní literáky, dokonce i s jistou trefností povah. Znám ho sice jen skrze stoupající páru horkých nápojů, ale rozhodně mě tento muž upoutal svou obětavou povahou.

S tím také asi souvisí, jeho jedna z posledních aktivit. Tvorba almanachu Literu.

Ano, veliké lidi zdobí veliké činy.... populisticky by hlásaly nástěnky v dobách dřívějších. V dnešních dobách jen mnozí kroutí hlavou, nad tím, že se najde jedinec schopen práce pro společnost (sice příjemně modrou), ale zcela jistě s rizikem, které se stane skutečností, až zazní slova těch, co neumí pochválit a jenom kritizovat. I toho si je tento muž vědom a přesto se pouští do aktivit, do nichž vnáší své jméno i občanský kredit.

No, tak jsme ho pochválili a dostáváme se k tomu, co mě vedlo k napsání této úvahy.

Že jsem jeden z těch, kteří se přihlásili do této sbírky,
s přáním mít prostě památku na léta, kdy jsem si tu plaval v modru. A vrhnul se na výběr těch 5 EX, co chci sdělit světu. A po čtrnácti dnech bloudění ve své tvorbě, dochází k poznání, že na tisk tady toho moc není. Ty dílka, co jsou blízká srdci, tak nějak člověk nechce dát, v pošetilé touze skrýt je světu a hýčkat si vzpomínky. A u děl, kde je vodítko čtenost, či tipy, si kladu otázku nakolik je hodnocení druhých známkou kvality dílka.

A tak postupně propadávají sítem výběru, na kterém se s nebetyčnou drzostí pohupujou čtyřřádkové veršovánky,
které snad jako jediné chtějí říci pár slov o autorovi:
..... na poezii nemá, jen blbne a hraje si na básníka.

A v tom je velký přínos tohoto člověka. Že svou prací a touhou něco pro nás udělat nám poskytl a docela pěkně vycídil zrcadlo tvorby. A jak je jeho zvykem, udělal to pořádně a z gruntu.

Díky Ti Čubas, něco vyberu, ale do Počátek ze mě jede tichá myška, co se v koutku stydí, za tu drzost se veřejně prezentovat.
» 14.09.2009
» komentářů: 14

» 14.09.2009 - 19:51
Květka Š.:
Tak to je super úvaha.
A úplně s tebou Gabkine souhlasím.
» 14.09.2009 - 20:38
Bíša:
Čubík je skvělý autor a Člověk!
» 14.09.2009 - 21:47
Marfuša:
Čubajz je kámoš a na rozdíl od různých Vívegů nás neformuje do pořadí v soutěžích, ale nechává autory, ať si úspěchy či debakly pěkně zpolykají sami a taky na čtenářích, ať sami posoudí, co je pro ně dobré.
Pro naši bandu vytváří neopakovatelné album. Je dobrej, Tomáš.
» 15.09.2009 - 08:33
Siorak:
Co říct brácho, vystihl jsi i mé pocity.
» 15.09.2009 - 10:41
strawbery:
Stydět se nemusíš. Cítíš to tak a dáváš to patřičně znát.
» 15.09.2009 - 17:59
Churry:
...toť vše... „o)
» 15.09.2009 - 19:36
Tacca:
..máš pravdu velkou a pěkně jsi to sem na modro za mnoho lidiček napsal..ST..:-)))
» 16.09.2009 - 00:06
vapiti:
... pohodově napsané ... o obsahu ani nemluvím, snad jen zvolám ... sláva čubíkovi !!!!
» 18.09.2009 - 13:00
Kapka:
... ST*
» 19.09.2009 - 21:26
carodejka:
Drzim mu palce! Moc hezky jsi to napsal.
» 21.09.2009 - 16:09
nejsembásník:
Dobrá práce, Milane!
A Ty se stydět nemusíš!
» 06.12.2009 - 02:02
čubík:
...to jsem celej já, Gabkine...
...číst před srazem tuto úvahu, tak hluboce potěšující mé skromné, ale přece ego, měl bys u mě v Počátkách pěkných pár pěnivců...a bejt ženská i fůru sladkých hubiček...:D
...fakt je, že teď už ten sborník musím dotáhnout do zdárného konce, i kdyby had na skálu kálel a žába do toho mlátila pěstí...jinak bych si uříz takovou ostudu, že bych zčervenal studem jak pivoňka(to je ale pěkný jméno, zasloužilo by hluboký vnor poetického badatele), když bych jen koutkem oka zahlédl modrou barvu, tak charakteristickou pro náš domovský Liter... ...jako zarytý vyznavač demokratických principů a svobodného vyjádření kohokoli kamkoli, mě ani na okamžik nenapadlo, že by se měla provádět u přijímání autorů do Almanachu jakákoli, byť nepatrná selekce...
...jsme jací jsme a tak je to správné a přirozené...nepotřebujeme se před nikým pitvořit a hrát si na velké umělce...psaní je o radosti z tvorby a případných pozitivních reakcí čtenářů, či posluchačů... ...myslím, že hodně lidí se zaobíralo, či zaobírá myšlenkou, pár svých básniček(či prozaických textíků) svázat a oblažit jimi své okolí, ale z různých důvodů tak nikdy neučiní...tímto sborníkem, kde má autor prostor pro cca pět svých poetických dílek, se tato touha mnohých snad poněkud naplní a k velké radosti obdarované šťastlivce přiměje... ...a abych nezapomněl: velký dík Tobě a Štěpině, anebo Štěpině a Tobě...?...za geniální nápad a realizaci uspořádání sjezdu literáků na Valše...je za tím určitě pytel práce, která neni vidět, ale jako správné a nezbytné podhoubí, vede k růstu na místě viditelného a dlouhou dobu ještě potěšujícího blaha, nás všech modrásků...
...má to úplně jiný rozměr, než jiné setkávání(zajisté primovní), kdy se všichni musíme v termínu navracet do svých domovů...zde stačí jen popojít a svalit se společensky unavení na postýlky s dřevěnými nebesy(to když někdo spí v přízemí)...dá se i courat po venku, sbírat houby, koupat(to když je někdo otužilec), nebo jen tak si vyjít s flaškou slivovičky a čerpat krásy přírody... ...tož díky Vám oběma, milí zprostředkovatelé těchto pozemských rozkoší...nebude opomenuto do konce našich dní, v srdcích našich, co pro nás jste doposaváde učinili a bohdá ještě učiníte... ...ať zdravím nám dále kvetete, to Vám přeje jeden z celého zástupu vděčných... Tomáš alias čubík
» 06.12.2009 - 15:54
gabkin:
teď děkuji zase já, ale nesmíme to v tom díkůvzdání vyjádřených pěnivým mokem přehánět. na to tam čekají ostatní vlčáci – vrhnout se nám na baby!
Stromů jsem pár již zasadil i pokácel, synka tak nějak už i na pivo dovedl, a barák.... jako přidavač jsem si přivydělával, ale lehčí je ho zdědit. Ono stačí ho udržovat v chodu.
No a pak časem zjistíš, že nejvyšší nestíhá, tak sem tam zkusíš zázrak i sám. A úsměv na terase v Počátkách, to je hodně silná droga.
Asi to skončíme s panákem v ruce a začneme hučet do Sioraka, ať se vydá ta kuchařka. Mám dojem, že Severka to citovala, – nemám ráda velká slova, není místo pro ty malá, lidská.... a to je tvůj případ parde s lišáckým leskem v oku.
» 06.12.2009 - 17:20
...nějak unikla mé pozornosti ...tak jenom dodatečně, připojuji se ke chvále čubíka
Předchozí: Vážně holka....... | Následující: Internátní

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.