Pravičákem proti své vůli.

.... ale politiku v tom nehledejte.....
» autor: gabkin
» archiv Básně / Ostatní
Celý život někam spějeme, či chceme-li, nebo snad i nechceme – tam směřujeme. Jistě – jsou mezi námi výjimky, které jaksi ustrnou a pozastaví se ve vývoji, ale my (klasický populační vzorek země České) si tím procházíme.
Již mládí nás formuje a prostředí, ve kterém vyrůstáme.
Nedá se zrovna rozhodnout, zda jsem vyrůstal v levicově, nebo pravicově zaměřené rodině. Řezničtí předci z jedné strany a sedlácké kořeny z druhé mně asi třídní původ pošramotily. Nebavě se o pradědečkovi – panském kočí na Náchodském zámečku!
A protože jsem vyrůstal na vsi, kde jsme si klidně místo slova politika zvykli používat výstižnější – sviňárna, jako každý od nás jsem se jí stranil.
Ale nejde se politiky stranit věčně a mám-li se dnes rozhodnout – jsem rozhodně levičák.

Ono když jsem se od té 100 vzdaloval čím dále doprava – se mi skutečně špatně dýchá. Být konzervativní zastánce středu – taky rozhodně být nehodlám. Jako řeznický vnuk nesnáším vše od konzervy a pak ta 100 je skutečně moc, na moji výšku. Takže čím více postoupím od té 100 doleva, tím lépe. Ano dobře se cítím jako levičák..... a s politikou .... jděte někam! (leda, že by ten gulášek...)
A otevřeně..... volil jsem knížata.... praděda by byl rád!
» 10.09.2010
» komentářů: 8

» 10.09.2010 - 18:48
Siorak:
No pan kníže má z tebe určitě radost. V to, že ho budou volit i levičáci snad ani nedoufal. Halt charisma je charisma a také tradice má svou přitažlivost. Mimochodem, můj praděda z matčiny strany byl rovněž panským kočím. Neptal ses, zda nemá volné místo řidiče? Gulášek? Tohle je docela dobré téma na Valchu.
» 11.09.2010 - 00:01
Metcheque:
A to je třeba zajímavé. Také mohu potvrdit, že řada mých známých -levičáků – dala svůj hlas knížepánovi. To je jako kdybych byl dlouholetý konzervativní liberál a nakonec bych zvolil komunisty, mi přijde.
» 14.09.2010 - 07:21
Aťan:
Jana se mě ptala, proč často používáš „u nás na vesnici si myslíme...“. Ona totiž dobře zná i vesnici. Jsou tam hodní lidé i prevíti, jako ve městě. Mám jí něco vyřídit?
» 14.09.2010 - 21:19
gabkin:
pozdravuj Janu a že se stydím psát -já si myslím. protože u nás na vesnici, když se zastaví dva lidé a poklábosí...už odcházejí s prohlášením..... my si myslíme, že u nás na vesnici....
To je takový zvyk, toho si nevšímejte.
My tady ještě z dob kolektivizace máme to kolektivní myšlení. Začátek je vždy ... my si myslíme, ale pak se názor rozdělí na jednotlivé směry...který, že vůl za to může!
» 15.09.2010 - 15:20
Aťan:
tak to je u nás v HK stejný...
» 16.09.2010 - 17:41
ROMAN LOHNERT:
Asi bych s Tebou na pivo šel...
» 25.10.2010 - 11:42
Iv:
Tedy já nevím jak to přesně na vesnicích funguje,ale co se mi líbí,že lidi tam mají k sobě blíž a občas si spolu vymění služby,nebo produkty a neřeší úplně všechno přes peníze. V podstatě tam vždycky nějaký ten „kolektiv“ bude.Když si představim,že bych šla v Praze k řezníkovi a řekla mu:hele dej mi 2 kila masa a já tě za to zítra ostříhám )
Já vím,že už to není na vesnicích jako dřív,ale líbí se mi už to,že se tam lidé zdraví.Druhá stránka mince je,že si všichni vidí do talíře a závist a pomluvy.Ne že bychom v Praze byli lepší,jen je tu větší anonymita.
Prostě přijdu z práce-zavřu,zamknu a fertich.Nikdo nic nevidí.
Ale jaký kdo má auto,to ví přesně každý soused v baráku.Máme bohužel okna.
Ale obdivuju sedláky za 1.republiky-myslím,že museli znát a umět spoustu věcí-proto se říká selský rozum ne?
Takoví farmáři jsou určitě i dneska.
Vím,že všichni sedláci nebyli taky lidumilové,ale to už je taky ta druhá stránka.
» 25.10.2010 - 11:54
Iv:
Ještě jsem chtěla přispět svou troškou do mlýna:můj praděda měl malé políčko,na které se zadlužil a dřel na něm jak soumar,jednou pravil-tak ještě poslední sezóna a políčko bude naše,samozřejmě-přišla stoletá voda.Tak nic.A znovu.Když to vypadalo,že by snad už mohl být dluh splacen-přišli komunisti.Dědeček se kupodivu neoběsil,už byl zvyklej.Naštěstí měl 7 hodných dětí,kterým se nevedlo špatně a do jeho a prababiččiných 90 let se o ně postarali.
Já jdu zdárně v jeho šlépějích a pro jistotu jsem si pořídila také hodné dítě
Předchozí: Lopatka polní | Následující: Politika v modru

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.