Jak to bude s důchody?

Zamyšlení nad „nezpochybnitelnými pravdami“, které nám servírují politici. Jakékoli komentáře jsou vítány.
» autor: Siorak
» archiv Úvahy / Ostatní
##UsingFile##=110886
» 09.07.2007
» komentářů: 9

» 09.07.2007 - 11:54
Jan na Druhou:
Bude třeba založit stranu „Šedých panterů“ – důchodců, která bude hájit jejich zájmy. Podobný pokus už byl v Německu, bez velkého úspěchu, ale kdoví v budoucnosti.
Celý důchodový systém byl vybudován na základě poválečné euforie, kdy se věřilo ve věčný růst hospodářství na věčné časy.
Ale systém se určitě nezhroutí, jen na to všichni doplatí snížením životní úrovně, jinak nic.
» 09.07.2007 - 12:25
Daniel S.:
Ahoj Sio... Máš pravdu... Přidám ještě dvě informace: 1. Český stát měl od roku 1960 do roku 1980 poměr důchodců k pracujícím 1:2,7. Od roku 1980 do roku 1990 to bylo 1:2,8 a prognostický ústav tehdy měl představu, že do roku 2010 se díky vysoké porodnosti toto číslo zvedne na 1:3 Pak došlo ke změně režimu a porodnost se propadla o 60.000 dětí ročně! Ale snadno si může každý spočítat, že aby se to nějak výrazně projevilo, trvalo by to ne 20, ale 100 let. Čili ano, jsme prostě blamováni. 2. Dodnes (a to už se o tom dobrých 10 let mluví) je důchodový systém přímo provázán se státním rozpočtem. To znamená, že sociální pojištění jde přímo do statního rozpočtu, je semleto a nějak rozděleno do důchodů.
Nikdo neví, kolik se vlastně ročně na důchodech vybere, kolik jsou úroky, kolik musí stát přispět, nebo naopak, kolik si bere. Důchodový fond by byl nejětším v republice, kdyby ho někdo založil. Měsíčně bychom totiž vybrali na důchody asi 18 miliard! a ročně asi 200 miliard. To je průměrně 9500 Kč důchodu na osobu na měsíc! Pokud bychom tyto peníze nechali jeden rok normálně úrokovat, pak by každý rok do tohoto fondu přibylo 10 miliard. Pokud by tento fond hospodařil, byl by přírůstek asi 20 – 30 miliard. Do roku 2020 by ve fondu bylo 590 miliard navíc!
Pokud vím, československo mělo před rokem 89 samostatný důchodový fond, který byl naprosto průhledný... Kam se ty peníze ztratily? Nebylo by tedy lepší nekupovat jeden rok obrněné transportéry, letadla, nestavět dálnice a prostě do toho fondu jednorázově strčit prachy? A pak, ať se pokračuje dál, fond by měl už dost peněz, aby pokryl důchodce klidně i na 100 let. V tomto státě se to dělá chytře. Každá reforma vždycky sebere těm, kteří jsou v řetězci ti nejslabší. Důchodcům, studentům, nemocným... Nikdo nebere bohatým...
» 09.07.2007 - 13:06
Bíša:
sio, děkuji Ti za tuto úvahu, pod kterou se podepisuji.
I komentáře jsou věcné a fundované. Jen několik poznámek
k tématu: Když pominu dobu, kdy se zhaslo a bylo vytunelováno cca 2 biliony korun, tak za vlády V.Klause
na důchdovém účtě se nacházelo asi 60 mld! Ty se nekotily a rozplynuly. Dnes by nebyly „problémy“.
I ty jsou uměle vyvolané. Nezinárodní konzorcia bank
a pojišťoven se třesou na to, jak si rozdělí zisky,
nejen z penzíjních fondů, ale i zdravotnických a také
při zavedení školného, z profitu půjček studentům!
Jde jen o zisk, všimné politikům a polarizaci společnosti, která prostým lidem, všech věkových kategorií nic nepřinese, jen bude dělat zlou krev
a ohlupovat lidi.
» 09.07.2007 - 14:40
kavec:
moc děkuji za ten text je velice fundovaně napsán , ale mám obavu , že je to zbytečné , budeme dřít bídu jak i tak ,dodávám spořit si ale z čeho , když mám problém i tak z přežíváním a platím si alespon 500 korun pojištění je to děsivě málo ale víc nemohu.
Co oni s námi udělají je jasné , ožebračí nás na uplné minimuma pak asi ještě ten zbytek prodají. Je mi z těch pánů děsně špatně , ale myslím si že tu hubu nebudeme držet věčně na uzdě .Jak to říkal pan Kryl nemůžeme věčně drštkou rýt v zemi ...Jirka kavec dal bych ti pod to 1000 ale mohu dát 100
» 09.07.2007 - 18:42
gabkin:
poněkud těžký text po dovolené a marně hledám rým. Patřím k těm kteří zásadně nevěří fin.produktům současné doby a veškerou snahu upírám na to z nynějších fin. prostředků zajistit co nejvíce věcí potřebných pro život seniora. Trochu mě to blokuje rodinná tradice odcházet v plné síle kolem šedesátky a jakýsi výpočet na internetu mě pravil, že já to stihnu ještě dřív.
Je to závažné téma, ale s trochou humoru doporučuji mladou babu na závěr, není čas starat se o své stáří, když si nejde přiznat. Ono totiž až po odchodu táty jsem pochopil, že o člověka moc nejde. Ten žije v dětech
a sám snese úplně všechno.
A pokud může radit náš společný přítel SIORAK tak rozumně a hugenotskou šetrností hospodařit se svým zbožím. Jinak hezký večer Vážený čtenáři.
» 11.07.2007 - 13:30
Aťan:
Chtěl jsem taky přijít s trochou do mlýna, ale bylo vše řečeno i v komentářích. Kdyby bylo kam, tak se pod to podepíšu.
» 17.07.2007 - 13:00
Ksíkos:
Sioraku, přečetl jsem si tvou úvahu a rád bych si ujasnil nějaké pojmy. (budu si klást otázky a budu se na ně snažit odpovědět) Kdo je starobní důchodce? Člověk, který bere od státu důchod. Bere ho proto, že pracoval, vydělával a odváděl. Co je stát? Stát je společná organizace, která vybírá peníze od VŠECH lidí za všechno možné a za tyto peníze poskytuje různé služby (v různém rozsahu) všem lidem. Pravidla a množství určuje a mění bez ohledu na tebe. Oproti tomu SLIBUJE, že se nemocní uzdraví, děti že se naučí, že Tě nikdo neokrade či nezabije, že se veřejně přepravíš odkud chceš a kam chceš nebo aspoň že tam bude cesta, že ti matičku vlast nezabere cizák apod. Stát velkou část peněz sám spotřebuje či rovnou promrhá. Stát VŽDY žije „ze dne na den“ a dokonce si neustále půjčuje. Když něco neklape, půjčí si víc, když je nějaký průser, rozdá, co se dá, aby zacpal hubu.
Co je pojišťovna (nebo finanční instituce obecně). Také vybírá od tebe peníze. Přesně ti říká, kolik a co za ně bude. Přesně ti vykazuje, kolik peněz tam máš. Nemění ti podmínky, pokud k tomu nedáš souhlas. S tvými penězmi nakládá tak, aby jí vydělaly, nicméně za tvé peníze ručí. Snaží se mít co nejmenší náklady, aby vydělala co nejvíc. Podíl na zisku ti také nezapomene připsat. Prostě penize, které svěříš této instituci pracují a nikdo je druhý den „neprojídá“. Dokonce tyto instituce půjčují tomu státu na platy ouředníků (státní dluhopisy apod.) Tyto společnosti žijí ze zisku, tedy z toho, co vyprodukují. Stát žije z toho, co lidem vezme z kapes a „někde to zašulí“.
Teď se vrátím k důchodci. Když ještě nebyl důchodce a pracoval, proč by si neměl šetřit na stará kolena? Proč má důvěřovat takovému spolku (státu), kterému nejde o jeho blaho (ať politici říkají co chtějí) ale jen o to, jak udržet nad vodou celý aparát. Ty osobně by sis koupil vanu, ze které ti před koupáním uteče 35% vody se slibem, že ti jednou zase připustí až 5%? Moji rodiče se celý život zajišťovali na svá stará kolena (nemovitost vůbec není špatný nápad) a jsou rádi, protože z důchodu by nevyžili. Ale nikdy by nešli řvát za zvýšení, protože to byl jejich život, jejich rozhodnutí a jejich odpovědnost. Doteď by se styděli, kdyby jim musel někdo pomáhat. Kurňa přece žijí skoro 70 let, tak kdo by se o ně měl starat? A nemysli si, že jsou zdraví. Nastavit ruku umí i opice.
P.S. Velmi by se mi líbil nápad, že bych mohl část svých odvodů směrovat přímo do jejich důchodu, tohle by určitě neodmítli (a asi by to dali mým dětem zase na spoření).
» 17.07.2007 - 14:39
Siorak:
Konečně zajímavá oponentura. Zkusím rozebrat tvé argumenty a vyjádřím na ně svůj názor. Na pravdu si ovšem patent nedělám a snad ani moc neočekávám, že tě přesvědčím. Sioraku, přečetl jsem si tvou úvahu a rád bych si ujasnil nějaké pojmy. (budu si klást otázky a budu se na ně snažit odpovědět) Kdo je starobní důchodce? Člověk, který bere od státu důchod. Bere ho proto, že pracoval, vydělával a odváděl. Co je stát? Stát je společná organizace, která vybírá peníze od VŠECH lidí za všechno možné a za tyto peníze poskytuje různé služby (v různém rozsahu) všem lidem. S: V podstatě souhlasím, jen bych to upřesnil. Ano, stát vybírá od všech, včetně důchodců skrze nepřímé daně (DPH, spotřební ..) Samozřejmě, od těch vybírá méně, ale dříve vybíral více. Generačně je to fifty:fifty. Pravidla a množství určuje a mění bez ohledu na tebe. Oproti tomu SLIBUJE, že se nemocní uzdraví, děti že se naučí, že Tě nikdo neokrade či nezabije, že se veřejně přepravíš odkud chceš a kam chceš nebo aspoň že tam bude cesta, že ti matičku vlast nezabere cizák apod. Stát velkou část peněz sám spotřebuje či rovnou promrhá. S: Stát sám o sobě neurčuje a neslibuje nic. Od toho jsou tady politici všech úrovní. Nemohou všechno bez ohledu na mě, protože se bojí o hlasy. Já mám taky hlas a totéž budu mít i v důchodu. Ve vyspělých zemích není hodnota státu podceňována, právě naopak. Ano, stát něco stojí. Někde se to vyplatí a někde ne. Stát zabezpečí důchody nejlépe, protože riziko je nejmenší. Stát VŽDY žije „ze dne na den“ a dokonce si neustále půjčuje. Když něco neklape, půjčí si víc, když je nějaký průser, rozdá, co se dá, aby zacpal hubu. S:To je holý nesmysl. Kdyby tomu tak bylo, nestaral by se o důchody, zdravotnictví, školství atd. Demokratický stát je tady opravdu k tomu, aby sloužil, i když nic není ideální. Demokracie je přece jen nejlepší ze špatných variant.
» 17.07.2007 - 14:39
Siorak:
..pokračování Co je pojišťovna (nebo finanční instituce obecně). Také vybírá od tebe peníze. Přesně ti říká, kolik a co za ně bude. Přesně ti vykazuje, kolik peněz tam máš. Nemění ti podmínky, pokud k tomu nedáš souhlas. S tvými penězmi nakládá tak, aby jí vydělaly, nicméně za tvé peníze ručí. Snaží se mít co nejmenší náklady, aby vydělala co nejvíc. Podíl na zisku ti také nezapomene připsat. Prostě penize, které svěříš této instituci pracují a nikdo je druhý den „neprojídá“. Dokonce tyto instituce půjčují tomu státu na platy ouředníků (státní dluhopisy apod.) Tyto společnosti žijí ze zisku, tedy z toho, co vyprodukují. Stát žije z toho, co lidem vezme z kapes a „někde to zašulí“. S: To je idealizace bankovního sektoru. Bankéř je člověk, který vám půjčí deštník, když ho ujistíte, že nebude pršet. Když banky (nebo pojišťovny) zkrachují musí z nejhoršího pomoci stát. A spíše zkrachuje banka než stát, to je známo. Banka je OK, dokud má zisky. Pokud ne, krachuje. Stát musí zaplatit důchody i tehdy, když se mu nedaří. Možná je neudrží na stejné úrovni, ale platí je. Nevěřím bankám. Ani těm velkým. I ty krachují. Státy málokdy. Teď se vrátím k důchodci. Když ještě nebyl důchodce a pracoval, proč by si neměl šetřit na stará kolena? Proč má důvěřovat takovému spolku (státu), kterému nejde o jeho blaho (ať politici říkají co chtějí) ale jen o to, jak udržet nad vodou celý aparát. Ty osobně by sis koupil vanu, ze které ti před koupáním uteče 35% vody se slibem, že ti jednou zase připustí až 5%?
S: Odkud jsou ta čísla? Možná fungují pro děravou vanu, ale pro stát určitě ne. Náklady na stát nejsou 6/7 odvodů. Moji rodiče se celý život zajišťovali na svá stará kolena (nemovitost vůbec není špatný nápad) a jsou rádi, protože z důchodu by nevyžili. Ale nikdy by nešli řvát za zvýšení, protože to byl jejich život, jejich rozhodnutí a jejich odpovědnost. Doteď by se styděli, kdyby jim musel někdo pomáhat. Kurňa přece žijí skoro 70 let, tak kdo by se o ně měl starat? A nemysli si, že jsou zdraví. Nastavit ruku umí i opice. S: Tohle je hodně emotivní. Jsou tvoji rodiče tak dobře zajištěni, že by přežili i beze svých důchodů? A kdo by se o ně měl starat? Co myslíš? Ty? Utáhl bys to? Taky si myslím, že nelze mluvit o nastavení ruky. Bez řečí uživili generaci svých rodičů svými příspěvky do důchodového systému. P.S. Velmi by se mi líbil nápad, že bych mohl část svých odvodů směrovat přímo do jejich důchodu, tohle by určitě neodmítli (a asi by to dali mým dětem zase na spoření). S: Ano. Toto je jediný krok propopulační politiky, který je přípustný. Nejsem vůbec příznivec deficitních rozpočtů. Přečti si moji úvahu o nesvistidizaci politiků. Jenže je třeba říci jak to je. Ne důchodci, ale především my ostatní „projídáme“ půjčky státu. A nemůžeme ještě projíst jejich důchody. To je čisté sobectví podporované politiky, kteří chtějí tyto peníze (cca 250 mld. ročně) použít právě pro byrokratický aparát. Chcete je v tom podpořit?
Předchozí: Čtyři živly | Následující: Bublanina světa

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.