Ekologie a ekobyznys

***
» autor: Siorak
» archiv Úvahy / Ostatní
Při zvyšující produkci odpadu všeho druhu v přepočtu na jednoho obyvatele vyspělých zemí se začíná objevovat problém negativního vlivu lidské civilizace na životní prostředí.
Všimněme si pojmu „životní prostředí“. Ne příroda, ne biosféra, ale „životní prostředí“, což evokuje, že nejdůležitější je „životní prostředí“ nás – lidí. I zde se projevuje sobecký princip člověka, který si začal všímat svého poškozování a vyčerpávání přírodních zdrojů, až teprve když pocítil přímý negativní vliv těchto procesů sám na sobě.
Proč tady opakuji tyto banální pravdy? Aby vzhledem k tomu, co napíši dále bylo jasno, že nezavrhuji myšlenku ekologického přístupu k přírodě jako takovou. Jen se mi nelíbí extrémní přístupy k tomuto tématu čpící naivitou, anebo – co je horší – demagogií a snahou vytvořit z tohoto problému bič na zastrašené lidi, předmět byznysu a nástroj politiky..
Ekologie se stala byznysem a politickým tématem, tj. stala se součástí významných hybných sil v ekonomice a politice. Na tom samotném by nebylo nic špatného, kdyby nebyly zneužívány upřímné snahy lidí něco pro snížení znečišťování udělat.

Prvním politickým tématem, o kterém snad víme u nás v Česku všichni, je válka proti jaderným elektrárnám. Umělým zveličováním technických problémů jaderných elektráren je bráněno jejich rozvoji. To by možná nebylo samo o sobě špatné, protože to přispívá k zdokonalování bezpečnostních systému JE – pokud by namísto nich nebyly stavěny a zachovávány zbytečně dlouho zastaralé elektrárny na fosilní paliva.
Jsem přesvědčen, že naši potomci nebudou mít problém vyřešit likvidaci těch několika desítek nebo stovek tun dobře uloženého jaderného odpadu, ale nevím tak jistě, jak se jim podaří odčerpat ze vzduchu přebytek kysličníku uhličitého a vyčistit planetu od rovnoměrně rozloženého popílku obsahujícího těžké kovy, popřípadě si poradit se stovkami tisíc tun materiálu plného popílku pokud bude zachycován filtry. Budou nejspíše nad tímto našim dilematem s JE nechápavě kroutit hlavou.
Dokonce se objevují argumenty, že nelze zrušit těžbu uhlí pro elektrárny, protože by mnoho lidí přišlo o práci. Možná ano, ale je to řešitelný problém narozdíl od zdravotních následků pro ty tytéž lidi – nejen při těžbě, ale i proto, že elektrárny jsou obvykle nedaleko.

Další zajímavý problém je ve snížování odpadů produkovaných výfuky automobilů. Zaslechl jsem, že zastaralá osobní auta produkují okola 20 kg CO/100 km jízdy, zatímco ta nejnovější dosahují špičkově 12 kg/100 km. Je to chvályhodné, ale řekl bych rozdíl nic moc. Auta jezdící na plyn dosahují jen polovinu až pětinu této hodnoty podle typu vozu.
Když se na to podívám z tohoto hlediska, není mi jasné, proč se EU normativně snaží o nadekretování až 25% energie vyrábět z obnovitelných zdrojů – například větrných elektráren. A přitom neudělá nic podstatného pro markantní zvýšení podílu plynových pohonů u automobilů.Odpovídající norma pro nákladní dopravu má platit až v příštím roce a skutečně účinnná až od roku 2009.
Zřejmě by kromě snížení spotřební daně na plyn bylo záhodno také zavést dotaci na převedení starších vozů na plynový pohon a zvýšením tlaku na výrobce, aby produkovali nové vozy na plynový pohon. Pomohlo by souběžné zvýšení spotřební daně na benzín a naftu, aby se náklady na přechod k plynovému pohonu vrátily průměrnému řidiči do roka.
Nejsem obecně zastáncem neúměrného zvyšování daní, ale toto je opodstatněná vyjímka. Vedlo by k dalšímu rozevírání nůžek mezi cenou plynu a benzínu. Přitom je nezbytné stanovit maximální cenu plynu, aby nebyl tento rozdíl stírán spekulacemi distributorů. Když to jde u zdravotnictví, proč by to nešlo zde? Vyspělé státy využívají daně a regulace k řízení procesů žádoucím směrem. U nás jsou naopak vlády řízeny těmito procesy. Příkladem je zcela neopodstatněná existence regulovaného nájemného, které slouží k necílenému dotování určité menšiny většinou. Pozoruhodné je, že je často slyšet takové nájemníky hlasitě nekriticky propagovat tržní principy. Proč asi k takovýmto opatřením nedochází? Může snad být bezbřehý liberalismus prostředkem k neúměrnému ničení životního prostředí v zájmu naftové lobby? Na to ať si odpoví každý sám.

A konečně je tady snaha o snížení tepelných ztrát u domů a bytů. Jistě je nutné v této snaze pokračovat, jen je potřeba zvážit do jaké míry to má význam. Vezměme průměrný dům o dvou bytových jednotkách. Běžně je cena plynu na vytápění asi 50 tisíc korun ročně. Pokud jej majitel ošetří jednoduchými prostředky jako je kvalitní utěsnění oken, popřípadě implantací venkovních rolet nebo žaluzií a přetane přetápět na 25°C může ušetřit asi 10 tisíc korun ročně s celkovým nákladem asi 30 tisíc. Tohle je efektivní.
Druhá možnost je navíc obložení polystyrenem a výměna oken za plastové. Toto opatření ušetří dalších, maximálně 50% energie, tedy asi 20 tisíc ročně s nákladem nejméně 350 tisíc korun. snadno si spočítá, že návratnost bude 17 let a rozvážně si počká až bude energie dražší, ceny nižší a materiál ještě kvalitnější. Že k tomu všemu v horizontu několika let dojde, je téměř jisté. Ale kdo počká, ušetří. Podobné je to u panelových domů. Vzhledem k nižším ztrátám průměrného bytu v důsledku koncentrace je to s návratností ještě horší. Určitě efektivnější jsou termostatické ventily, ale z praxe vím, že je 90% lidí neumí správně používat, protože nerozumí jejich funkci v rámci topného systému. Vůbec nemluvím o takzvaných domech s nulovou spotřebou energie. Ona úspora je zaplacena miliónovými investicemi do solárních panelů, rekuperační automatizované vzduchotechniky a specifických materiálů. Návratnost se pohybuje od 50 let výše a tepelná pohoda je minimální. Navíc větrání je silně omezeno a rekuperovaný vzduch je plný prašných častic, mikrobů a plísňových spor. Nechtěl bych v tom bydlet ani zadarmo. Jako technický experiment je to možná zajímavé. Přínos se dá zatím vyjádřit cimrmanovským „Tudy cesta nevede pánové.“ Snad někdy.

Existuje samozřejmě daleko více ekologických problémů, ke kterým je přistupováno podobným způsobem, jako je globální oteplení, úbytek deštných pralesů, devastace oceánů, zánik druhů, ale tato úvaha je omezena na témata, se kterými se setkáváme bezprostředně v každodenním praktickém životě. Pro nás je jistě velmi podstatným výsledkem posledních let drastické snížení výroby oceli, která má na znečištění vzduchu dost zásadní podíl.

Poslední otázka. Vyplatí se zásahy do daňového systému a snad i dobrovolné snížení ekonomického růstu obětovat zlepšení životního prostředí?
Odpověď zní – ano. Jenže z dlouhodobého hlediska a to znamená, že pouhá propaganda a ponechání řešení na soukromé iniciativě každého z nás zdaleka problém řeší asi tak, jako za socialismu apel na uvědomělost občanů. Komunismus jaksi na tomto základě vybudován nebyl. Zrovna tak ekologická daň spolknutá na administrativu dalších úřadů a nesmyslné zakázky.
Dlouhodobě se vyplatí, protože ty státy, které udrží stav svého životního prostření na dobré úrovni se v relativně blízké budoucnosti – snad několika desítek let stane velmi žádaným z hlediska cestovního ruchu a migrace. Česko se může stát novou Floridou a turistickou destinací žádanější, než třeba Jadran. Geologická struktura naší země (dostatek hor, které jsou podstatně obyvatelnější než alpské ledovce, přítomnost velkého množství vodních pramenů) a vysoký stupeň zalesnění k tomu dává nejlepší předpoklady. Vše nasvědčuje tomu, že příjde čas, kdy nejžádanější komoditou nebude nafta, nebo ostré slunce u znečištěných moří. Bylo by škoda, kdybychom si tyto zdroje stihli do té doby zničit.
» 17.07.2007
» komentářů: 8

» 17.07.2007 - 10:13
Chancer:
Dobrá úvaha.Jaderné elektrárny mi nevadí,jen musí splňovat bezpečnostní předpisy.Avšak není to jen o předpisech,ale i o lidech,co to tam mají na starost!Vždyť i Černobyl vybouchnul kvůli porušování bezpečnostních pravidel ze strany vedoucího Djatlova.
Automobily by se měli začít vyrábět na plynový pohon,spalování benzinu je pohroma pro ovzduší a navíc je benzin čím dál tím dražší a jeho zásoby nejsou neomezené.
Určitě je ještě co řešit a je jen na vládě,jak a kdy k tomu přistoupí.
» 17.07.2007 - 11:52
Daniel S.:
Ahoj Sio, dobrá úvaha, dobrá argumentace, jasný závěr. Přidám několik technických údajů: 1. Jaderné elktrárny na našem území od počátku existence vyprodukovaly 20 sudů jaderného odpadu. Jeden sud má 2 metry v průměru a je tři metry vysoký. Tak akorát jedna paleta na větší ještěrku. A to drtivá většina obsahu onoho sudu, je clona proti záření...
Čili za skoro půl století existence JE, jsme vyprodukovali deset vagonů odpadu, který se dá strčit do jakékoliv větší hlídané haly.
Naproti tomu denně spotřebují naše tepelné elektrárny pět tisíc tun uhlí. To je sto vagonů denně, 35 tisíc vagonů ročně. Protože při tepelné energii se 2/3 uhlí změní na vodní páru, tak to znamená, že denně elektrárny vyprodukují 1200 tun popílku, který vyženou komínem do atmosféry a rozhazují kolem.
Kromě toho, jak jsi správně podoknul, jaderný odpad vlastně není odpad. je to surovina pro další štěpení a zpracování v nových typech reaktorů. Tyto reaktory již existují, jen jsou zatím příliš drahé na komerční provoz. Ohledně ostatních věcí. Jediná cesta, jak skutečně být ekologičtí, je přes omezení. Omezit spotřebu, zmenšit auta. (Mimochodem u nás jezdí pět milionů aut a v nich je průměrně 1,1 člověka. Přitom skoro každé auto je minimálně pro 4 osoby) Čili, zmenšovat, zefektňovat, vylepšovat hromadnou dopravu. Další hezkou věcí je, že u nás je nejhustší železniční síť v Evropě. Postavit koridor je zhruba o polovinu levnější, než postavit dálnici a náklady na údržbu jsou asi třetinové. Přes naši republiku denně jede 100 tisíc kamionů, které jsou tranzitní, tj. nikde u nás nevykládají. A místo, abychom elektrifikovali vlaky a kamiony posílali železnicí, raději cpeme miliardy do silnic, které za chvíli asi budou ležet ladem, protože dojde ropa...
» 17.07.2007 - 12:03
Daniel S.:
Další hezkou věcí jsou dnešní možnosti stavby domů a bytů. Nemusí jít vůbec o tzv. pasivní domy. Běžně dostupnými techologiemi jsme schopni docílit energetické potřeby 5 kw na dům. Prakticky vzato by stačilo 50 žárovek na vyhřátí tohoto bytu. Větrání by bylo normálně možné, žádná rekuperace, žádný prach. Jen to chce naučit lidi stavět z nových materiálů, novými technologiemi a nebát se toho, že ten barák nebude vypadat úplně běžně.
Např bez problémů stačí, aby na dvorku za domem (20×20 metrů) rostly rychlerostoucí dřeviny a jejich prořezávání a spalování v moderním kotli bez problémů stačí na celou zimu.
Ale člověk se nesmí divit, když dnes mají domy obrovská okna, že je víc oken než zdí a on si na těch pár metrů zdí lepí polystyren a oknymu zatím utíká 90% tepla... A když použije moderní okna, pořád mu bude okny utíkat 3x tolik tepla než zdí. Nebudu rozebírat možnosti jednoduchých slunečních kolektorů, které zatím nikdo nechce vyrábět, protože by musel přiznat, že se dá kolektor udělat ne za 50tisíc, ale desetkrát levněji a on by tak nevydělal.
Nemluvím o okumulačních nádržích, které by v ceně desetiny ceny domku dokázaly v létě akumulovat teplo na 100 dní vytápění na zimu... z toho všeho vyplývá, že jsme zase obelháváni vládou a EU o nutnosti ekologie. Máme šetřit, platit ekologické daně, platit a platit, ale že se domácnost na znečištění podílí asi 5%, to je nám utajeno. že se dá postavit dům za 500 tisíc, to nám nikdo neřekne. že je spousta možností, jak se chovat ekologicky bez daní, bez zátěže obyvatel. jen efektivněji přesměrovat toky energie. Ale to by se Sokolovská uhelná, Mostecká uhelná a ČEZ asi moc zlobili...
» 17.07.2007 - 12:15
Bíša:
Klobouk dolů v tom vedru, nad komentáři i fundovanou
úvahou...
» 18.07.2007 - 09:35
Aťan:
Souhlasím s Bíšou. Máte, chlapi, moji úctu. Ale já v tomhle vedru myslím jen na dvě věci. Tu první vám neřeknu... a druhou si domyslíte.
» 18.07.2007 - 11:29
Hippy:
Zajímavá úvaha. Tak jsem se zase něco nového přiučil:-)
» 11.12.2007 - 23:36
Breakthru:
Zajmavá úvaha.S těmi automobily je to tak, že když není síť čerpacích stanic, kde by se dal plyn či jiný alternativní zdroj načerpat, tak nemůžou být auta na alternativní zdroje a to je ten problém.Výrobce chce síť stanic a čerpadláři chtějí zase auta.Je to začarovaný kruh, který může samozřejmě řešit vláda.Třeba v Brazílii už zhruba 30 let jezdí na metanol a etanol.
S těmi domy se to má tak.Jedna deska PPS o rozměrech 1000x500x100 stojí 100,- plus další materiál jako všelijaké lišty a lepidlo a samozřejmě ještě práce.Takže zateplení je drahý špás.Navíc dnes spousta lidí zatepluje špatně a pak se objevují v domech plísně, protože dům musí dýchat a takhle ho akorát zadusí..
Ekologie je složitější, než si myslíme...
» 20.11.2010 - 12:55
Předchozí: Zvěřinec VI | Následující: Zvěřinec V

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.