ORLOJ REBELŮ

Torzo příběhu http://www.zlatokophenry.cz/clanky/orloj-rebelu/
» autor: Zlatokop Henry
„Co mi chceš naznačit?“ podíval se s moudrým úsměvem starce mistr Hanuš do Henryho očí. „Pokud mě budou chtít mocipáni za mou práci odměnit trestem, bude to jejich ostuda. Henry, opravdu nevím, před čím mě varuješ. Pověsti a historie jsou pohádky stokrát pozměněné. Orloj budovali naši předci a my jim pomáháme jejich dílo uchránit a vylepšit. Ne vždy se setkáváme s pochopením. Nové věci nejsou vždy oblíbené. Celý život jsem bojoval proti tmářství. Jako zámečník odemykal zamčené komnaty poznání obyčejným lidem. Orloj je komunikační prostředek našeho věku. Jsem již starý, unavený muž. Zdokonalit orloj mi dalo spoustu práce, ale zhmotnit myšlenku bylo moje životní poslání. Věř mi, že jakákoli odměna, která mě potká, bude ta správná.
Víš, kolik lidí se podílelo na vzniku tohoto díla? Kolik moudrých hlav dumalo, jak zhmotnit něco neuchopitelného, jak definovat čas, jak prostému lidu i budoucím generacím předat poselství astrologů, alchymistů, mudrců, intelektuální elity našich předků a naší současnosti?
Zapomeň na průměrnost. Zbabělost. Neboj se velkých výzev. Neboj se vyčnívat, ukázat víc. Bojovat za správnou věc. Jsem si vědom, že tento národ je prazvláštní. Pokud směle vykročíš z řady, setkáš se s nemilosrdnou reakcí. Závist je zde v lidech zakořeněná velmi hluboko. Nevím, kdy se ji podaří vymýtit.
Doufám, že se zrodí nová generace, která bude v našich činech pokračovat. Orloj neměří jen čas. Orloj ukazuje cestu, orloj ukazuje pravdu.“

Henry zírá do obličeje starce. Hanušovy vrásky mizí, únava se vytrácí. Oči žhnou energií. Henry doufá, že tyto oči nebudou nikdy vypáleny, nikdy nevyhasnou. Doufá, že pověst lhala.
„Mistře Hanuši, budou nové generace lidí, které oněmí úžasem nad dílem, jež jste se svými kolegy vytvořili. A slibuji Vám, že se nebudu bát vyčnívat z řady stáda. Jsem král rebelů a dobrodruhů.
Díky Vám mě napadlo vytvořit malý prostý orloj. Mohl by cestovat po republice a uzdravovat lidem oči a duši. Generace mé současné doby se již dívá jen do počítačů, tabletů a mobilů. Je potřeba jim ukázat jiný komunikační prostředek, který je cítit zapomenutým řemeslem. ORLOJ REBELŮ bude léčit. Nebude to výlisek z plastu ze sériové výroby s dvouletou zárukou. Nebude k dostání v jakémkoli obchodě ve slevové akci. Pomůže lidem objevit místo ve svém já, které by měli probudit. Nikdy není pozdě na změnu. Budoucí generace nesmí zapomenout na tradice, řemeslo. Musí být hrdé na svou historii a národ. Nelze přeci neustále před vším zavírat oči a slepě následovat špatná rozhodnutí. Nelze brutálně vykastrovat dějiny lidstva a bezpohlavní hybrid následně uložit do mikročipu. Nápad udělat za historií tlustou čáru byl špatný. Máme se z historie čemu učit!“
„Díky, Henry! Přesně jsi pochopil, co jsem chtěl říct. Uříznutím jazyka nás, věčné rebely, nikdo neumlčí, vypálením očí neoslepí. To jen hlupák si může myslet, že pravda se dá zakázat, ořezat, zapomenout. Historie se nedá ignorovat. Historie, současnost a budoucnost jsou si bližší, než se na první pohled může zdát. Přeji tobě a ORLOJI REBELŮ šťastné cestování časem.“
Tipů: 3
» 01.08.16
» komentářů: 7
» čteno: 644(11)
» posláno: 0


» 02.08.2016 - 10:46
Dríve nebo pozdeji to Cínané stejne obslehnou...
» 02.08.2016 - 15:38
Ringo: oni neumí "cesky" :)
» 02.08.2016 - 17:13
krizekkk
Vyráli jste si... :-)
» 02.08.2016 - 21:38
krizekkk: naživo je orloj ještě větší pecka....a to, co se ukrývá uvnitř je fakticky kouzelné :)...stále je ale nový...až bude mít větší patinu, tak to bude teprve ono :)
» 04.08.2016 - 18:55
to je moc prima
ST.
» 04.08.2016 - 21:08
řeka: a připravují se jiné kousky i psí kusy :)
» 18.10.2016 - 18:58
ttragelaf
pozoruhodné asociace ST

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
Předchozí: Excel | Následující: Uzlíček nervů

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.