*Život je náhoda?*

Alena je naší nejzkušenější instrumentářkou, pracující u nás už přes dvacet let. Ve svých čtyřiceti stále ještě bezdětná. Svá dosavadní čtyři těhotenství potratila vždy nejpozději ve třetím měsíci. Takové případy se nevyskytují často, Alena byla, bohužel, jedním z nich. Jejich příčiny se zpravidla neobjeví snadno, ale někdy se to stane i náhodou. Výškrab jí prováděl vždy náš bývalý primář, nyní už penzionovaný.
» autor: Tomáš
Jednoho letního odpoledne, kdy jsem měl nedělní pohotovostní službu, jako teprve mladý sekundář s jednoročními zkušenostmi, přišla ke mně Alena, nešťastná a uplakaná. Samozřejmě další potrat!

¨Dnes má ke mně příslužbu sám šéf. Je sice na chatě, dám ho ale přivézt k výškrabu sanitkou,¨ říkám jí.

¨Není nutné, doktore. Nejsem přece žádná prominentní osoba. Udělejte to vy a basta.¨

¨Děkuji za důvěru, ale přece....¨

¨Není třeba. Už bych to chtěla mít za sebou, prosím, žádná sanitka, žádný primář, žádná narkóza!¨
Tak jsem se do toho pustil sám.

Když jsem byl už skoro hotov, reviduji ještě kyretou děložní dutinu a v jejím středu zjišťuji jakousi podélnou nerovnost, kterou nemohu vyškrábnout. Že by...?

¨Aleno, zmínil se vám náš bývalý primář při posledním potratu o něčem neobvyklém?¨, ptám se jí jen tak nenápadně, abych ji zbytečně nerozrušil.

¨Ne, na nic takového si nevzpomínám. Vím jenom, že vždy pracoval velmi rychle, oproti vám skoro bleskově, ale rozumějte mi, já vám nechci nic vytýkat. Našel jste něco zvláštního?¨

¨Maličkost. Nejsem si zcela jist. Musím to prodiskutovat ještě se šéfem a pak se to dozvíte. Nedělejte si kvůli tomu žádné starosti¨,
zahrál jsem to do autu a Alenu prozatím uklidnil. Příští den o tom referuji našemu primáři, který byl původně zástupcem dřívějšího šéfa a s kterým si tak dobře rozumím, že si mezi čtyřma očima tykáme.

¨Mirku, mám dojem, že jsem při té kyretáži objevil možnou příčinu těch opakovaných potratů. V děloze je buď částečná nebo možná i úplná přepážka.¨
¨Ale, ale! To bys teda přetrumfl našeho bývalého šéfa! Uděláme tedy snímek s kontrastní náplní. V případě, že se to potvrdí, navrhneme Aleně operaci, bude-li mít vůbec chuť ještě jednou otěhotnět¨,
byl jeho závěr.

Pochopitelně jsem se zaradoval, když se později rentgenem moje podezření potvrdilo a Mirek mě pochvalně poklepal na rameno. Alena s navrhovanou operací souhlasila, přestože jsme ji upozornili, že pooperační naděje, aby nové těhotenství vzniklo a aby je donosila, není stoprocentní, ale jen velmi pravděpodobná.

Operace se zdařila, přepážku jsme obvlášť pečlivě odstranili a napjatě očekávali, co se bude dále dít. Za půl roku nám radostně oznámila, že má velké podezření a za další měsíc jsme jí potvrdili, že je vskutku v jiném stavu! Byla radostí celá bez sebe, ale vyhráno ještě neměla...

V pátém měsíci se objevilo mírné krvácení s bolestivými děložními stahy.Přijali jsme ji na oddělení s diagnózou ohroženého těhotenství, nařídili přísný klid na lůžku a zahájili celkově uklidňující léčbu. Do tří týdnů se vše upravilo, Alena však už nesměla instrumentovat, vykonávala jen lehčí sálové funkce.Těšila se, že má polovinu těhotenství za sebou a že se ve zbývajících měsících snad už nic nestane.

V osmém měsíci začla s bolestmi znovu krvácet, obojí však bylo mnohem intenzivnější než předtím. Klid na lůžku a léky vůbec nezabraly a stav se každou hodinu zhoršoval. Nabízel se tedy jako jediné řešení císařský řez. Když se ještě vnitřním vyšetřením zjistilo, že se jedná o t.zv. vcestnou placentu, to znamená plodové lůžko, ležící před naléhající hlavičkou a tím znemožňující normální porod, znamenalo to současně, že zamýšlená operace je v zájmu rodičky i dítěte absolutně a především co nejrychleji nutná.

Nebylo to jednoduché. Nejprve jsme vybavili velmi čilé děvčátko a teprve potom obtížně odstraňovali placentu, která byla navíc ještě přirostlá k děložní stěně, takže jsme sotva stačili stavět krácení. Zvládli jsme to však a byli spokojeni..

Tak se tedy Alena až ve svých dvaačtyřiceti letech přece jenom dočkala svého vytouženého robátka. Kdykoliv je obě někdy potkávám, vždy znovu vidím můj tehdejší začátečnický, ale osudový zákrok, který rozhodl o vzniku a budoucnosti nového člověka a je mi tak nějak dobře...
Tipů: 16
» 25.11.12
» komentářů: 9
» čteno: 824(22)
» posláno: 0


» 25.11.2012 - 10:46
mám ráda příběhy,jako tento,které jsou ze života a naštěstí skončily dobře...díky za zážitek ST
» 25.11.2012 - 16:01
EEvellina
pěkný příběh, když je na konci dobrá věc a ady ještě človíček a šťastná matka ST
» 26.11.2012 - 08:07
mám ráda příběhy s dobrým koncem ... ST
» 26.11.2012 - 10:29
Víc očí víc vidí...Vaní bude vděčná do konce života. Krásný příběh **
» 27.11.2012 - 16:13
Jsem citlivka a už při pouhé zmínce o krvi mi běhá mráz po zádech. Ty o uvedených zákrocích píšeš se stejnou samozřejmostí a lehkostí, jako makléř o burzovních indexech. Tím víc je příběh působivější ať už jej čtenář prožívá jakkoli. A po přetrpěné anabazi je pak konec příjemným pohlazením.
*
» 30.11.2012 - 01:19
:-)
» 08.12.2012 - 22:38
Tomáši, tleskám...medicína je dáma bez hranic a chce to hodně trpělivosti na obou stranách.)
» 16.12.2012 - 23:03
Tohle je naprosto kouzelný příběh! To já, když prodám zájezd, můžu akorát tak být šťastná, že se tam tomu člověkovi bude u moře líbit. :o)
» 21.02.2016 - 23:14
Asi to byl opravdu osudový výběr specializace. Osudový pro jednoho lékaře, kterému bylo dáno a požehnáno, a pro mnoho žen, pro které byl požehnáním.
Opět se hezky četlo. ST.

Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
Předchozí: *SVĚDOMÍ* | Následující: *VÝTAH*

© 2011 - 2024 libres.cz | Webdesign & Programming || PREMIUM účet za povídku
Ceske-casino-online.cz

Online hry zdarma.

Ostružina

Zábavný blog plný fotek nejen o bydlení, dekoracích, zahradě.